Justitie ziet verband met liquidaties

Willem Holleeder wordt verdacht van de afpersing van vier vastgoedhandelaren: Willem Endstra, Kees Houtman, John Wijsmuller en Rolf Friedlander....

Dit blijkt volgens betrouwbare bronnen uit de nog vertrouwelijke aanklacht van het Openbaar Ministerie. Geen van de vier vastgoedhandelaren heeft aangifte gedaan van afpersing. Wijsmuller deed veel zaken met Endstra en kwam al eerder voor in verhalen in de Volkskrant over afpersing in het vastgoed. Ook Friedlander is vaker in verband gebracht met vastgoedmagnaat Endstra.

Met de verdenking van de afpersing van Houtman lijkt het Openbaar Ministerie een verband te leggen tussen Holleeder en de liquidatiegolf van afgelopen najaar. Holleeder bracht zes weken voor de moorden in november een bezoek aan topcrimineel Mink K. in de gevangenis in Heerhugowaard. Volgens betrouwbare bronnen onderzoeken politie en justitie of dit ‘strategisch overleg’ tussen de twee meest besproken criminelen van dit moment verband houdt met de liquidatiereeks.

De veroordeelde wapenhandelaar K. zit vast op verdenking van de moord op een hasjhandelaar in 1993. Een van de criminele partners van Holleeder, Stanley H., is eerder genoemd als betrokkene bij deze moord.

Het dossier over deze moord zou afgelopen zomer door justitie zijn aangetroffen in de woning van een andere veronderstelde partner van Holleeder, Dino S. Deze week werd de zus van Dino S. aangehouden, evenals een vriendin van Stanley H. Beide vrouwen worden verdacht van deelname aan de criminele organisatie van Holleeder.

De ontmoeting tussen de topcriminelen Holleeder en K., naar wie de inlichtingendienst AIVD blijkens uitgelekte stukken uitgebreid onderzoek deed, wordt in opsporingskringen als zeer bijzonder aangemerkt. Twee van de criminele partners van Holleeder, StanleyH. en Dino S., die door Willem Endstra altijd in één adem met Holleeder werden genoemd, zijn oude bekenden van Mink K.

De Haarlemse rechtbank verlengde donderdag het voorarrest van Holleeder en tien andere verdachten in de zaak tot 14 februari. Justitie heeft beslag gelegd op negen panden van Holleeder op de Amsterdamse Wallen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden