Nieuws

Justitie zet zware middelen in om Sanil B. te veroordelen, maar bewijs voor schuld aan dood Carlo Heuvelman is wankel

Een undercoveroperatie moest bewijzen dat Sanil B. vorig jaar zomer op Mallorca verantwoordelijk was voor de dood van Carlo Heuvelman, maar zijn bekentenis is halfslachtig. Vrijdag wordt op een tussentijdse zitting besloten of de drie hoofdverdachten langer vast blijven zitten. Vier vragen over deze zaak.

Abel Bormans
Rechtbanktekening van verdachten Kaan B., Sanil B., Hein B., Mees T. en Daan van S., tijdens de eerste openbare zitting over de dodelijke mishandeling van Carlo Heuvelman op Mallorca. Beeld Aloys Oosterwijk / ANP
Rechtbanktekening van verdachten Kaan B., Sanil B., Hein B., Mees T. en Daan van S., tijdens de eerste openbare zitting over de dodelijke mishandeling van Carlo Heuvelman op Mallorca.Beeld Aloys Oosterwijk / ANP

1. Wat zijn de feiten in de zaak rond de dood van Carlo Heuvelman?

In grote lijnen is bekend wat zich heeft afgespeeld in de nacht van 13 op 14 juli 2021 op de uitgaansstrip in Mallorca. Justitie sprak met minstens zestig getuigen, die delen van de avond hebben kunnen ophelderen. Er waren meerdere vechtpartijen die avond waar een Hilversumse vriendengroep bij betrokken was. Een van de drie hoofdverdachten, Sanil B., zei op de vorige zitting in november: ‘Een onschuldige uitgaansavond is tot een grote chaos ontploft. Die hele avond had nooit mogen gebeuren.’

Het grootste drama voltrekt zich voor Bar Bier-Express. Sanil B., Hein B. en Mees T. (allen onder de 20 jaar) bekennen dat ze een vriendengroep uit Waddinxveen hebben geschopt en geslagen. Op beelden is te zien dat B. Carlo Heuvelmans vriend Javier bewusteloos schopt. Verderop ligt Heuvelman dan al op de grond, eveneens bewusteloos. Vier dagen later overlijdt Heuvelman op de intensive care aan zijn verwondingen. Vrijdag moet op een tussentijdse zitting in de rechtbank in Lelystad blijken wat het Openbaar Ministerie in handen heeft om de drie hoofdverdachten langer vast te kunnen houden.

2. Een undercoveroperatie moest tot bewijs leiden: Sanil B. als dader. Hoe ging dat?

Justitie vermoedt dat Sanil B. achter de dood van Heuvelman zit. Er is dna op zijn schoen gevonden en een getuige, die justitie als leidend ziet, noemt hem als dader.

Nadat B. een politieverhoor had ondergaan, deden twee undercoveragenten zich voor als medegevangenen, op de binnenplaats van de gevangenis in Houten. Sanil B. had net te horen gekregen over het dna op zijn schoen. Uit het dossier, dat NU.nl heeft ingezien, blijkt dat B. bleek en overstuur voor zich uitstaarde. Hij zou daarop volgens de undercoveragent hebben gezegd: ‘Het is voorbij.’ Ook zei hij ‘ja’ op de vraag van een van de agenten of het slachtoffer dat hij had geschopt, is overleden. Maar even later zei B. het zich toch niet goed te kunnen herinneren, omdat hij dronken was die avond.

Ook zei B. dat hij in de veronderstelling verkeerde dat hij niet de fatale schoppen aan Heuvelman had uitgedeeld. Daarom had hij ook de kleding die hij die nacht droeg overgedragen aan de politie. Anders had hij dat nooit gedaan, zegt hij.

3. Wat zegt de advocaat van Sanil B.?

B.’s raadsman Peter Plasman noemt de undercoveroperatie een ‘pure valstrik’ en ‘misleiding’. Volgens hem is het ‘duidelijk’ dat Sanil sterk geëmotioneerd was toen ‘dit dubieuze verhoor’ plaatsvond. ‘Maar belangrijker nog: deze verschillende uitspraken leveren geen coherente verklaring op.’

Volgens Plasman is er duidelijk onvoldoende bewijs tegen Sanil, anders was er nooit toestemming gegeven voor zo’n bijzondere opsporingsbevoegdheid. Over het dna dat aangetroffen werd op Sanils schoen, zegt Plasman dat dit zich op een vreemde plek bevindt, aan de zijkant van zijn linkerschoen. Terwijl Sanil rechtsbenig is.

4. Hoe gaat het onderzoek verder?

Opsporing Verzocht toonde het gezicht van een getuige die de politie nog niet had gesproken: een ongebruikelijke zet. Die getuige meldde zich, maar tot de gehoopte doorbraak leidde dit niet. Justitie hoopt nog contact te leggen met een andere getuige, een Duitse vrouw die zich om Heuvelman bekommerde toen hij op de grond lag. Daarover is inmiddels contact gezocht met de Duitse politie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden