Justitie wil verbod Hells Angels

Het Openbaar Ministerie wil de Hells Angels verbieden. Bij zes rechtbanken in Nederland is een verzoek ingediend om de motorclub op te heffen. Alle stichtingen en verenigingen van de Angels moeten worden ontbonden...

Van onze verslaggever Marc van den Eerenbeemt en John Wanders

De Hells Angels horen niet thuis in de Nederlandse samenleving, aldus het OM. De activiteiten van de motorclub, een ‘aaneenschakeling van criminele activiteiten’, zijn in strijd met de openbare orde, stelt justitie. Misdaden zouden onderdeel zijn van de cultuur van de Hells Angels.

De verbodsverzoeken zijn ingediend bij de rechtbanken in Amsterdam, Rotterdam, Haarlem, Maastricht, Leeuwarden en Zwolle.

De stichtingen en verenigingen van de Hells Angels en hun bestuurders worden verdacht van deelneming aan een criminele organisatie. Het gaat daarbij niet om enkele vergrijpen door een enkel lid van de Hells Angels, maar om grootschalige criminele activiteiten in georganiseerd verband.

Bij de doorzoekingen van de clubhuizen van de Hells Angels in 2005 zijn hennepplantages, (vuur)wapens en munitie aangetroffen. Ook zijn tijdens evenementen die door de Hells Angels werden georganiseerd drugs verkocht. De bestuursleden – civielrechtelijk verantwoordelijk voor de clubs - hebben op volgens de OM-verklaring ‘op geen enkele wijze afstand genomen van de verboden gedragingen’.

Het OM verwijt de zeven lokale afdelingen van de Hells Angels misdrijven als valsheid in geschrift, verduistering, heling, poging tot oplichting, overtreding van de APV en overtreding van de Wet Milieubeheer. Bovendien wordt alle stichtingen en verenigingen van de Hells Angels discriminatie op grond van ras en huidskleur verweten. Het OM: ‘Volgens wereldwijd geldende regels van de Hells Angels mogen negers geen lid worden.’

Het OM zegt over sterke aanwijzingen te beschikken dat nieuwe leden bereid moeten zijn om criminele activiteiten te plegen. De meeste volwaardige leden hebben een strafblad.

Komende zomer wil het Landelijk Parket van het OM ‘vooralsnog’ 22 Hells Angels voor de rechter brengen. Zij worden verdacht van lidmaatschap van een criminele organisatie die het plegen van misdrijven tot doel had, zoals moord, geweld, diefstal, afpersing en bezit van en handel in drugs en wapens.

Den Haag opgetogen

Politiek Den Haag reageert opgetogen op de stap van het OM. `Dit is goed nieuws', vindt CDA-kamerlid Haersma Buma. `Het is uiteraard aan de rechter om te beoordelen of dit stand houdt, maar ik ga er van uit dat het Openbaar Ministerie voldoende aanwijzingen heeft dat het zal lukken. Overigens is ook discriminatie een ernstig vergrijp.'' En uiteindelijk gaat het om het resultaat, beklemtoont het CDA-kamerlid: `Verboden is verboden'.

Ook de VVD ondersteunt de aanpak van het OM `van harte', aldus VVD-kamerlid Weekers: `Dat het OM nu ook via civielrechtelijke weg tot een verbod wil komen, bewijst dat justitie alle beschikbare middelen inzet om een eind te maken aan rotzooi trappen en intimidatie door de Hells Angels.' SP-kamerlid vindt de aanklacht tegen de Hells Angels `indrukwekkend' ogen. Het OM verdient wat hem betreft alle lof hiervoor.

Een lid van de Amsterdamse afdeling van de Hells Angels loopt woensdag naar het clubhuis. Het Openbaar Ministerie gaat proberen alle Nederlandse afdelingen van de Hells Angels te verbieden. (ANP) Beeld
Een lid van de Amsterdamse afdeling van de Hells Angels loopt woensdag naar het clubhuis. Het Openbaar Ministerie gaat proberen alle Nederlandse afdelingen van de Hells Angels te verbieden. (ANP)
\N Beeld
\N

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden