Justitie wil NAVO-chef horen over omkoping

NAVO-secretaris-generaal Willy Claes en Europees Commissaris Karel Van Miert worden wellicht doelwit van een gerechtelijk onderzoek wegens een omkoopschandaal, waarbij de Vlaamse Socialistische Partij (SP) betrokken zou zijn....

JOS KLAASSEN

Van onze correspondent

Jos Klaassen

BRUSSEL

De Belgische justitie wil Claes en Van Miert verhoren, nu er bewijzen op tafel liggen dat de Italiaanse helikopterfabrikant Agusta ongeveer 2,5 miljoen gulden smeergeld aan de SP zou hebben betaald.

Dit weekeinde zijn twee hoge functionarissen van de Socialistische Partij gearresteerd: ex-secretaris-generaal Luc Walleyn en de voormalige penningmeester van de partij, Etienne Mangé. Behalve dit tweetal zijn de Brusselse advocaat Alfons-Hendrik Puelinckx en de Luikse zakenman Georges Cywie opgepakt.

Vorig jaar kostte het Agusta-schandaal drie kopstukken van de Waalse Parti Socialiste ('de drie Guy's') al hun politieke carrière. Het ging toen om minister-president Guy Spitaels van Wallonië, de federale vice-premier Guy Coëme en de Waalse minister Guy Mathot.

De Belgische omroep BRTN meent te weten dat Walleyn en de advocaat Puelinckx tegenover de Luikse rechter van instructie Veronique Anica hebben toegegeven als tussenpersonen de vijftig miljoen Belgische frank smeergeld van Agusta naar de partijkas van de SP te hebben gesluisd.

Het zou betekenen dat de vroegere penningmeester Etienne Mangé het geld in ontvangst heeft genomen. Willy Claes en Karel van Miert waren in 1988 de leiders van de Socialistische Partij. Van Miert was partijvoorzitter en Claes was als minister van Economische Zaken betrokken bij de aankoop van de Agusta-helikopters.

Beiden hebben intussen heftig ontkend ooit iets geweten te hebben van Agusta-smeergeld dat in de SP-kas zou zijn beland.

Willy Claes: 'Ik ben totaal onthutst. Ik heb daar nooit wat van gehoord.' Claes zegt zich niet te zullen verstoppen achter de diplomatieke onschendbaarheid die hij als secretaris-generaal van de NAVO geniet.

Ook Van Miert zegt niets te weten van smeergeld dat de SP-kas gespekt zou hebben in de tijd dat hij voorzitter was. Hij had zelfs verboden dat er geld van de wapenindustrie geaccepteerd zou worden. Van Miert is bereid met de justitie te praten, hoewel ook hij als Europees Commissaris diplomatieke onschendbaarheid geniet.

Al ten tijde van de het rumoer rond de drie Guy's viel de naam van Willy Claes als een van de Belgische politici die bij het Agusta-schandaal betrokken zouden zijn. Een woedende Claes meldde zich indertijd spontaan bij rechter van instructie Ancia voor een verhoor. 'Ik ben in geen enkele mate betrokken geweest bij de smeergeldoperatie', zweert hij ook thans.

De ontwikkelingen in het Agusta-schandaal werden zaterdag gepubliceerd in de Franstalige krant Le Soir. De justitie was vrijdagavond met een twintigtal rechercheurs binnengevallen bij de partijcentrale van de SP aan de Brusselse Keizerslaan. Daags tevoren was Luc Walleyn al gearresteerd, in 1988 adjunct-secretaris-generaal van de partij.

De nieuwe onthullingen in het Agusta-schandaal zijn het gevolg van de getuigenis van de voormalige president-directeur van het Italiaanse bedrijf, D'Allessandro. Hij heeft de Luikse justitie de tekst van de overeenkomst verstrekt, waarin het 'commissiegeld' was geregeld voor de wapenaankoop.

Die overeenkomst bleek van Belgische zijde te zijn getekend door de Luikse zakenman Cywie, advocaat Puelinckx en de SP'er Walleyn. D'Alessandro geloofde dat de smeergeldaffaire had geleid tot de moord op de leider van de Waalse socialisten, André Cools.

In totaal zou Agusta bijna zes miljoen gulden smeergeld hebben betaald. De 2,5 miljoen gulden die naar de SP zou zijn gegaan, werd eerst aan een Syrische zakenman van de firma Kasma overgemaakt. Puelinckx en Walleyn zeggen dat penningmeester Mangé op de hoogte moet zijn wat er precies met het geld is gebeurd.

Zondag circuleerden geruchten dat het geld naar de noodlijdende krant De Morgen was gegaan. Hoofdredacteur Yves Desmet spreekt dat tegen. Volgens Desmet zijn de banden tussen de socialisten en het blad al in 1986 verbroken. De Agusta-affaire speelde in 1988.

De huidige voorzitter van de Vlaamse SP, Louis Tobback, weet evenmin iets van smeergeld. Tobback: 'Ik heb geen enkele aanwijzing dat een dergelijk enorm bedrag, en ook niet een kleiner bedrag, uit de Agusta-affaire in de partijkas is terechtgekomen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden