Justitie wil Europees verbod zwaar knalvuurwerk

AMSTERDAM - Het Openbaar Ministerie wil een Europees verbod op zwaar knalvuurwerk. Dit vuurwerk is in Nederland verboden, maar kan volgens het OM in landen als België vrij gemakkelijk worden verkregen.


Tijdens de jaarwisseling gebruiken mensen dit vuurwerk steeds vaker om er illegale vuurwerkbommen van te maken. Het aantal slachtoffers van deze zelfgemaakte bommen stijgt, zo blijkt uit cijfers van de Stichting Consument en Veiligheid. De afgelopen jaarwisseling was 4 procent van de 710 vuurwerkslachtoffers het gevolg van zelfgemaakte vuurwerkbommen. Het jaar daarvoor was dat percentage nog verwaarloosbaar.


Zwaar knalvuurwerk, zoals nitraatklappers en vlinderbommen, is in Nederland verboden. In andere landen kan het met een vergunning vaak wel worden gehaald. 'Doordat het elders gemakkelijker verkrijgbaar is, komt het hier op de markt', zegt een woordvoerder van het OM. 'Een Europees verbod kan helpen het aantal slachtoffers te laten dalen.'


Dit jaar overleed een 17-jarige jongen uit Tolbert door een vuurwerkbom gemaakt van nitraatklappers. In Harderwijk stierf een 13-jarige jongen nadat een 45-jarige man een vuurwerkbom had afgestoken. Ook viel er een dode met het carbidschieten. Drie vuurwerkdoden is voor dit decennium een record.


Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden