Justitie wil af van taakstraf voor verkrachting

Dat daders van ernstige zedendelicten, zoals verkrachting, wegkomen met alleen een taakstraf komt te vaak voor. Om daar verandering in te brengen geeft minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie het Openbaar Ministerie (OM) de opdracht de eisen tegen verdachten aan te passen....

ANP

Dat schrijft hij dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer, zei een justitiewoordvoerder naar aanleiding van berichtgeving in De Telegraaf. Officieren van justitie mogen dan in principe geen taakstraf meer eisen tegen verdachten van verkrachting, maar gevangenisstraf.

Tongzoen
In de zogenoemde Aanwijzing Taakstraffen staat nu al dat de alternatieve straf alleen in uitzonderingsgevallen mag worden geëist en opgelegd. Onderzoek van het OM en de Raad voor de Rechtspraak wijst echter uit dat het niet bij die uitzonderingen blijft, aldus de zegsman. De aanscherping van de regels betekent dat het OM alleen in geval van minder ernstige gevallen, bijvoorbeeld een opgedrongen tongzoen, wat ook als verkrachting wordt gezien, een taakstraf mag eisen. De minister laat nog onderzoeken of ook de wet op dit punt moet worden aangepast.

De bewindsman liet het gebruik van taakstraffen bij ernstige zedendelicten onderzoeken nadat de Tweede Kamer in oktober kritische vragen had gesteld. De Kamer reageerde daarmee op een uitzending van het tv-programma Zembla, waaruit bleek dat rechters voor zware misdrijven geregeld taakstraffen opleggen in plaats van een celstraf. ‘Dat beeld verontrust mij evenzeer’, zei de minister destijds. ‘Een taakstraf is absoluut niet wat we in gedachten hebben bij moord of verkrachting. Ik deel de opvatting dat we het hier niet bij moeten laten zitten.’

Onderzoek
Zembla zocht uit dat rechters vorig jaar 54 keer een taakstraf oplegden voor verkrachting en 225 keer voor aanranding. In totaal kregen 883 daders van zedenmisdrijven in 2006 een werkstraf opgelegd in plaats van een gevangenisstraf. In totaal leggen rechters per jaar ongeveer 43.000 taakstraffen op.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden