Justitie was al gewaarschuwd voor mogelijke Tamilvluchten

De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) is vanuit Groot-Brittannië en Duitsland ervoor gewaarschuwd dat Turkmenistan Airlines asielzoekers uit Sri Lanka naar West-Europa vervoerde....

Van onze verslaggevers

AMSTERDAM/DEN HAAG

Zondag landde een Boeing 757 op Schiphol met aan boord 173 Tamils die asiel zochten. Het vliegtuig kreeg toestemming om te landen op basis van valse informatie. Woensdag wond minister Jorritsma van Verkeer, verantwoordelijk voor de Rijksluchtvaardienst, zich er nog over op dat Duitsland en Groot-Brittannië Nederland niet hadden ingelicht. De twee landen hebben eerder te maken gehad met Tamilvluchten.

Een woordvoerder van het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken wil het tijdstip en de inhoud van de waarschuwing niet prijsgeven. ' We willen de toekomstige diplomatieke relaties tussen Groot-Brittannië en Nederland niet schaden.'

Wel verklaart het Britse ministerie een onderzoek te zijn begonnen naar de precieze gang van zaken. 'Tot zo ver kunnen wij slechts zeggen dat de Britse en Nederlandse immigratiediensten normaliter nauw met elkaar samenwerken', zegt een Britse woordvoerder.

De genegeerde tip uit Duitsland was afkomstig van de Nederlandse attaché voor immigratie- en grenspolitie-aangelegenheden, H. van der Starre. Vanuit zijn standplaats Koblenz verstuurde hij in januari een overzicht van mensensmokkelzaken. Dat bericht maakte melding van het toestel van Turkmenistan Airlines dat op 31 december met 89 Tamils in Frankfurt landde.

De Tweede Kamer heeft gisteren opheldering aan het kabinet gevraagd over de gang van zaken rond de Tamilvlucht. Voorlopig blijft het toestel van Turkmenistan Airlines aan de grond staan. De Nederlandse autoriteiten hebben van Turkmenistan niet de garantie gekregen dat een dergelijk incident niet nog een keer zal voorkomen.

Minister Sorgdrager van Justitie heeft inmiddels een onderzoek laten instellen. De Tamilvlucht naar Nederland betrof een strak georganiseerde actie waaraan tussenpersonen flink hebben verdiend. In eerste instantie verklaarden enkele van de Tamils 1300 gulden voor de vlucht te hebben betaald. Dat blijkt nu 21 duizend gulden te zijn.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden