'Justitie VS onderzoekt dopingprogramma Russen'

Het Amerikaanse Openbaar Ministerie heeft een onderzoek geopend naar het dopingprogramma van Rusland. De openbaar aanklager in New York doet onderzoek naar Russische officials, atleten, trainers en iedereen die mogelijk heeft geprofiteerd van het dopingregime, hebben twee anonieme bronnen dinsdag gezegd tegen The New York Times.

Beeld ap

Samenzwering en fraude zijn de mogelijke beschuldigingen. Federale rechters hebben Amerikaanse aanklagers toestemming gegeven om buitenlanders te vervolgen als er een verband is met de Verenigde Staten. Het verband kan beperkt zijn, zoals het gebruik van een Amerikaanse bankrekening of deelname aan sportwedstrijden in de VS.

Voor eventuele vervolging van verdachten moet nog wel een groot aantal hordes genomen worden. Voor bewijs, getuigen en uitlevering is de hulp van Rusland nodig.

Een van de potentiële verdachten is directeur Grigori Rodsjenkov van het dopinglaboratorium voor de Olympische Winterspelen in Sotsji. De arts bekende vorige week in The New York Times dat tientallen Russische atleten, onder wie vijftien medaillewinnaars, tijdens de Spelen in 2014 doping kregen.

Cocktail

Rodsjenkov bedacht een cocktail van drie dopingmiddelen, die hij mengde met alcohol en aan de atleten gaf. Het Russische ministerie van Sport gaf hem een lijst met atleten die deel uitmaakten van het programma. Op die lijst stonden onder anderen bobsleeër Alexander Zoebkov, skeletonner Alexander Tretjakov en langlaufer Alexander Legkov. Ze wonnen allen goud.

Russische ambtenaren ruilden in de nachten tijdens het olympisch toernooi urenlang urinestaven om. In totaal zouden meer dan honderd vuile urinestalen weggehaald zijn. Het programma 'werkte als een Zwitsers horloge', aldus Rodsjenkov die na de Spelen de prestigieuze Orde van de Vriendschap opgespeld kreeg door Vladimir Poetin.

Rodsjenkov werd in november aangemerkt als de spil van een staatsgesteund dopingnetwerk in Rusland door antidopingbureau WADA. De dopingarts woont tegenwoordig in Los Angeles en durft niet meer terug te keren naar Rusland.

Toezichthouder verbaasd over betrokkenheid FSB

Peter van Eenoo was toezichthouder bij de Spelen van Sotsji, waar de Russen hun geheime dopingprogramma in de praktijk brachten. De Belg zit nu vooral met vragen. Lees hier het interview van Volkskrant-sportverslaggever Mark van Driel.

Rusland ontkent aantijgingen

Rusland ontkent de beschulding dat tijdens de Olympische Spelen van 2014 in Sotsji op grote schaal doping werd gebruikt met klem. Gouden-medaillewinnaar bij het bobsleeën Alexander Zubkov noemt de aantijgingen 'ongefundeerde laster'.

De 41-jarige Rus pakte in Sotsji twee gouden medailles. Volgens hem zijn die prijzen op een eerlijke manier veroverd. Hij plaatst vraagtekens bij de betrouwbaarheid van Rodsjenkov.

Langlaufer Alexander Legkov zegt dat hij schoon was toen hij beslag legde op het goud van de 50 kilometer vrije stijl. 'Ik ben voor de Spelen 33 keer gecontroleerd', zegt de atleet. 'Rodsjenkov kraamt onzin uit.'

In de Russische media werd het voormalige hoofd van het Russische antidoping laboratorium afgeschilderd als een oplichter en 'psychiatrisch patiënt'. Volgens het televisiekanaal '360 Podmoskovje' zou Rodsjenkov in 2011 en 2102 verscheidene malen zijn opgenomen in een psychiatrische kliniek.

Hij werd er destijds van beschuldigd dat hij geprobeerd zou hebben Russische atleten verboden middelen te verkopen. Volgens de zender zou hij toen voor een 'opmerkelijke' tactiek hebben gekozen door zich te beroepen op een psychische aandoening. Nadat hij enkele malen was opgenomen stelden psychiaters vast dat hij inderdaad aan een 'schizotypische persoonlijkheidsstoornis' leed.

Op grond daarvan liet justitie volgens de zender de aanklacht tegen Rodsjenkov vallen, waarna hij terugkeerde als hoofd van het antidoping laboratorium.

Internationale sport houdt Poetin graag te vriend

Hoe rot de Russische sport ook lijkt, de kans op een schorsing voor de Spelen is klein. Onder Poetin is Rusland financieel een te grote speler geworden.

Aanzien

Door het dopingschandaal rond de Spelen van Sotsji brokkelt het aanzien van de Russische sport verder af. De afgelopen weken kwamen diverse Russische sporters al in opspraak vanwege doping. Zo werden sportgrootheden als tennisster Maria Sjarapova en schaatser Pavel Koelizjnikov betrapt op het gebruik van meldonium.

Eerder werden door documentaires bij de Duitse ARD grootschalige dopingpraktijken aan het licht gebracht. Russische coaches en officials zouden tegen sporters hebben gezegd dat zonder doping doelen niet bereikt konden worden. In sommige gevallen zouden trainers ook als leveranciers van verboden middelen hebben gefungeerd.

Russische atleten mogen sinds november niet langer meedoen aan internationale wedstrijden. De internationale atletiekfederatie IAAF vond de conclusies van het WADA over de Russische atletiek te ernstig: structureel dopinggebruik, medeweten van de overheid, verstoppen van bewijzen.

Rusland wordt nare maffiastaat met sport als uithangbord

'Wie hierover praat in Rusland, is zijn leven niet zeker', zei de Duitse onderzoeksjournalist Hajo Seppelt over zijn onthulling van het geheime dopingprogramma van de Russische overheid. Geen wonder dus dat Grigori Rodtsjenkov, het voormalige hoofd van het Russische antidopinglaboratorium, de wijk nam naar Amerika voordat hij in The New York Times een boekje opendeed over het dopinggebruik van Russische deelnemers aan de Olympische Winterspelen in Sotsji. De afgelopen tijd heeft zich een reeks verdachte sterfgevallen voorgedaan in kringen waarmee het Kremlin een appeltje te schillen heeft.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden