Justitie vindt onderbouwing verklaringen kroongetuige

Het Openbaar Ministerie (OM) in Amsterdam meent nieuwe bewijzen gevonden te hebben voor de betrouwbaarheid van kroongetuige Peter la S....

ANP

La S. was naar eigen zeggen rechtstreeks betrokken bij de moord op Kees Houtman, die in november 2005 bij zijn huis in Amsterdam-Osdorp werd doodgeschoten. Recent onderzoek leidde tot de vondst van een aantal kogelhulzen in de omgeving van de woning van Houtman. Volgens het OM schraagt deze vondst de verklaring van La S. over de liquidatie.

Woensdag had La S. voor de rechtbank in Amsterdam pro forma moeten terechtstaan met zijn medeverdachten Ali A. en Sjaak B. La S. heeft zich echter nog niet op een openbare zitting laten zien. Ook woensdag bleef hij weg.

De drie verdachten zouden behalve bij de liquidatie van Houtman ook betrokken zijn bij de moord op de Amsterdamse kroegbaas Thomas van der Bijl, die in april 2006 werd doodgeschoten. La S. was actief betrokken als schutter in de zaak-Houtman, Ali A. zou als tussenpersoon tussen opdrachtgever(s) en uitvoerders hebben gefungeerd en Sjaak B. wordt gezien als wapenleverancier. De moord op Houtman zou La S. samen met Jesse R. hebben gepleegd. Deze werd eerder in Marokko gearresteerd. Justitie hoopt op een spoedige uitlevering van R. aan Nederland.

Zowel A. en B. als hun advocaten Nico Meijering en Marnix van der Werf hadden woensdag geen goed woord over voor kroongetuige La S., die in ruil voor zijn verklaringen een gematigde strafeis in zijn eigen zaak heeft bedongen. De raadslieden hebben tal van ongerijmdheden in de verklaringen ontdekt en menen dat La S. volstrekt onbetrouwbaar is. A. en B. noemden La S. ‘een oplichter’ en ‘een gestoorde gek’.

Ali A. meent dat justitie hem gebruikt als lokaas voor zijn vriend Dino S. Het OM verdenkt de voortvluchtige S. - verondersteld crimineel handlanger van Willem Holleeder - ervan de opdrachtgever van meerdere liquidaties te zijn geweest.

Een opmerkelijk bewijs voor het waarheidsgehalte van de verklaringen van S. denkt het OM gevonden te hebben in het verhaal van de kroongetuige over een ontmoeting in een Naardens restaurant tussen La S., Jesse R., Willem Holleeder en misdaadjournalist Peter R. de Vries. Gespreksonderwerp van de bijeenkomst was de Amsterdamse Criminele Inlichtingen Eenheid (CIE), waarmee La S. destijds contact onderhield. Volgens De Vries was Holleeder hier niet bij aanwezig; La S. beweert van wel. Een personeelslid van het restaurant heeft de lezing van La S. bevestigd.

De rechtbank doet op 19 december uitspraak over de verzoeken van de advocaten Meijering en Van der Werf om het voorarrest van hun ontkennende cliënten op te heffen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden