Justitie vindt geen fraude bij betaald voetbal

Justitie heeft geen bewijs gevonden van fraude in het Nederlandse betaald voetbal en ziet daarom af van vervolging. Dit zei hoofdofficier van justitie Moraal gisteren in Den Haag....

Een paar maanden geleden begon het openbaar ministerie met een onderzoek naar vermeende illegale gokpraktijken in het betaald voetbal. De verdenking ontstond toen een ex-vriendin van een speler van ADO Den Haag in januari dit jaar aangifte deed. Gokbazen zouden spelers betalen om de uitslag van de wedstrijd te beïnvloeden. Toen het tijdschrift Voetbal International de politie in april benaderde met informatie over omkoping, werd besloten om een oriënterend vooronderzoek in te stellen.

Uiteindelijk concentreerde het onderzoek, waar vijftien rechercheurs aan meewerkten, zich op het gedrag van een aantal spelers van RBC Roosendaal en ADO Den Haag in het seizoen 2004-2005. Vier personen werden als verdachte aangemerkt en negen anderen als getuige verhoord.

Moraal vertelde dat de telefoon van een aantal personen enige tijd is afgetapt, en dat dezen daar later in het verhoor mee zijn geconfronteerd. Daarnaast liep er een financieel onderzoek. Er zijn video’s bestudeerd en aan de verdachten voorgelegd en er is onderzoek geweest in het buitenland omdat een van de verdachten daar verbleef.

‘Uiteindelijk bleek dat geen enkele verdenking kon worden hard gemaakt’, aldus Moraal. ‘We hebben heel veel geverifieerd en we hebben echt het gevoel dat het hele plaatje op tafel ligt.’

Bij ADO Den Haag, de club waar drie van de vier verdachten speelden, zijn ze ‘uiteraard verheugd’ over de uitslag van het onderzoek. ‘Dit is heel goed voor de spelers, voor de club en voor voetbal in het algemeen’, zegt een woordvoerder.

Meer over