Justitie verwerpt eis gedetineerde op tbs-wachtlijst

Het ministerie van Justitie ziet geen reden of mogelijkheid om de eisen in te willigen van een 33-jarige gedetineerde die twee jaar geleden ontsnapte uit een gevangenis in Drenthe....

Van onze verslaggever

DEN HAAG

Het liefst wil hij kwijtschelding van zijn dwangverpleging. Als dat niet kan, wil hij in vrijheid wachten tot hij aan de beurt is voor psychiatrische behandeling. Hij heeft zich laten onderzoeken door een psychiater en een psycholoog, die niets alarmerends hebben ontdekt.

Justitie hecht weinig waarde aan het onderzoek. Op grond van dat rapport krijgt de man bijvoorbeeld geen proefverlof. Landsadvocaat mr M. Dijkstra zei woensdag dat het onderzoek te sterk afwijkt van een rapport van het Pieter Baan Centrum in Utrecht.

De man is daar ongeveer vijf jaar geleden onderzocht nadat hij was gearresteerd wegens het doodschieten van een vroegere zakenpartner. De psychiaters in Utrecht beschreven de arrestant als een ernstig zieke man met zo'n sterk aanpassingsvermogen, dat hij zijn gestoordheid perfect kan verbergen.

Advocaat mr M. Wolters uit Groningen, die de gedetineerde woensdag in Den Haag vertegenwoordigde, benadrukte dat het beleid van Justitie de grondslag heeft gelegd voor het kort geding. Gedetineerden die tot tbs met dwangverpleging zijn veroordeeld, moeten steeds langer wachten op opname in een kliniek.

De inrichtingen kampen met plaatsgebrek. Hetzelfde geldt voor het Meijers Instituut in Utrecht, dat moet beoordelen welke behandeling gevangenen met tbs moeten ondergaan. 'Al jaren', zegt Wolters, 'doen de presidenten van verschillende rechtbanken uitspraken waarbij het capaciteitstekort vervelend wordt gevonden, maar ondertussen neemt het tekort alleen maar toe.'

De gemiddelde wachttijd ligt op twaalf maanden, maar loopt volgens Wolters gestaag op. De advocaat noemde het voorbeeld van een gedetineerde die van de eerste twee jaar tbs anderhalf jaar in het huis van bewaring had zitten wachten op behandeling. Het aantal zogenoemde 'tbs-passanten' is opgelopen tot 143.

De landsadvocaat bestrijdt dat het kabinet het probleem laat voor wat het is. Het aantal tbs-plaatsen is vorig jaar uitgebreid met 66 tot ongeveer zeshonderd. De uitbreiding gaat door. Maar volgens Dijkstra kan het Justitie niet worden vereweten dat het aantal tbs-gevallen sterk stijgt en de dwangverpleging steeds langer duurt.

Volgens Wolters, die ongeveer vijftig cliënten met tbs onder zijn hoede heeft, verloopt de uitbreiding even traag als die van de huizen van bewaring en gevangenissen.

Vice-president B. Punt doet uitspraak op 11 oktober.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden