Update

Justitie vervolgt vader Máxima niet

De vader van prinses Máxima, Jorge Zorreguieta, wordt niet vervolgd. Dat heeft een woordvoerder van het landelijk parket van het Openbaar Ministerie vandaag desgevraagd aan het ANP gezegd.

Prinses Maxima en haar vader tijdens de doopplechtigheid van prinses Alexia. Beeld ANP
Prinses Maxima en haar vader tijdens de doopplechtigheid van prinses Alexia.Beeld ANP

Nabestaanden van de in 1977 in Argentinië verdwenen Samuel Leonardo Slutzky deden in september vorig jaar aangifte tegen de vader van Máxima. Ze beschuldigen hem van betrokkenheid bij de verdwijning van duizenden personen in de periode 1976-1981 tijdens het bewind van president Jorge Videla in Argentinië.

Persoonlijke betrokkenheid

Volgens het landelijk parket heeft de aangifte geen verdenking of aanwijzing voor de persoonlijke betrokkenheid van Zorreguieta bij verdwijningen opgeleverd. Hij heeft ook geen leiding gegeven aan mensen van het toenmalige Argentijnse bewind, die slachtoffers hebben laten verdwijnen. Verder is niet gebleken dat Zorreguieta weigerde om informatie te geven over de verdwijningen, concludeert het OM.

Eerdere aangifte
In 2001 werd er ook al aangifte tegen de vader van Máxima gedaan. Het OM en het gerechtshof beslisten daarop dat er geen vervolging werd ingesteld, omdat er voor Nederland geen rechtsmacht was. Door gewijzigde wetgeving mag Nederland Zorreguieta nu wel vervolgen, meenden de Nederlandse advocaten van de aangevers, Liesbeth Zegveld en Goran Sluiter.

Onderzoek
Zegveld vindt dat het OM juist zelf onderzoek moet doen naar de beschuldigingen, die ze namens haar cliënt heeft neergelegd. Volgens de advocate maakt Jorge Zorreguieta zich tot op de dag van vandaag schuldig aan het misdrijf gedwongen verdwijning: 'Duizenden zijn in Argentinië verdwenen door toedoen van het regime waarvan Zorreguieta actief lid was. Familieleden en vrienden dragen nog steeds het verlies en verkeren nog altijd in martelende onzekerheid over het precieze lot van hun dierbaren.'

'Klassejustitie
'
Jorge Zorreguieta was onderminister van Landbouw tijdens het militaire regime in Argentinië. 'Gezien zijn hoge functie moet hij toen op de hoogte zijn geweest. Hij liegt daar aantoonbaar over. Deze beslissing van het OM is duidelijk klassejustitie.'

De raadsvrouw is er nog niet over uit of ze een procedure gaat beginnen om het OM te dwingen om Zorreguieta te vervolgen. Dat kan ze doen bij het gerechtshof.

Familiebanden
Zorreguieta is vanwege zijn familiebanden regelmatig in Nederland. Zijn omstreden achtergrond heeft in het verleden voor de nodige problemen voor hem en zijn dochter gezorgd. Jorge Zorreguieta mocht op 2 februari 2002 van toenmalig premier Wim Kok niet naar het huwelijk van Máxima en prins Willem-Alexander komen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden