Justitie vervolgt gezinsvoogd vermoord meisje Savanna (3)

Justitie vervolgt voor het eerst een gezinsvoogd voor dood door schuld. Volgens het OM is de voogd die de hulpverlening aan het gezin van Savanna coördineerde medeverantwoordelijk voor wat het meisje is overkomen....

Van onze verslaggever Menno van Dongen

Savanna (3) stikte in september 2004 in een prop die haar moeder in haar mond had gestopt om haar stil te krijgen. De peuter was ondervoed en bleek stelselmatig te zijn mishandeld door haar moeder en stiefvader, die hiervoor zijn veroordeeld tot gevangenisstraffen en tbs met dwangverpleging.

De zaak leidde tot maatschappelijke onrust omdat het gezin jarenlang was begeleid door hulpverleners. Velen vroegen zich af of deskundigen de dood van Savanna niet hadden kunnen voorkomen. De gezinsvoogd van Bureau Jeugdzorg Noord-Holland, die alle hulp coördineerde, werd het zwaarst bekritiseerd.

Uit onderzoek van justitie blijkt dat de voogd door meerdere hulpverleners is gewaarschuwd dat Savanna werd mishandeld. Ze heeft te weinig aandacht besteed aan deze signalen en verzuimd het kind uit huis te plaatsen. Het OM vindt dat de zaak zo ernstig is, dat een rechter ernaar moet kijken. Het is de bedoeling dat de gezinsvoogd een alternatieve straf krijgt.

De advocaat van de voogd, Simeon Burmeister, is teleurgesteld. Volgens hem begint het OM aan een ‘kansloos proefproces’. Hij beaamt dat zijn cliënt mogelijk fouten heeft gemaakt, achteraf gezien. Maar volgens hem was destijds niet in te schatten dat Savanna acuut gevaar liep.

Belangenorganisaties zijn verbijsterd. Ze betwisten het besluit om de voogd strafrechtelijk te vervolgen en pleiten voor invoering van tuchtrecht in de jeugdzorg. Een beoordeling door vakgenoten heeft volgens hen veel minder ingrijpende gevolgen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden