NieuwsHenry Keizer

Justitie verdenkt voormalig VVD-voorzitter Henry Keizer van oplichting en valsheid in geschrifte

Het Openbaar Ministerie verdenkt oud-partijvoorzitter van de VVD Henry Keizer van oplichting en valsheid in geschrifte bij de overname van uitvaartbedrijf De Facultatieve. Dat blijkt uit onderzoek van Het Financieele Dagblad.

Henry Keizer vertrok als VVD-voorzitter na onthullingen van Follow the Money. Beeld anp
Henry Keizer vertrok als VVD-voorzitter na onthullingen van Follow the Money.Beeld anp

Volgens het FD heeft justitie voor 20 miljoen euro beslag gelegd bij Keizer. Het gaat onder meer om zijn privéwoning in Den Haag. Bij een van de medebestuurders van De Facultatieve is voor 6,4 miljoen euro beslag gelegd. De FIOD heeft eind mei doorzoekingen gedaan in vier woningen en een bedrijfspand. Daarbij is administratie in beslag genomen. Er zijn geen mensen aangehouden.

Een woordvoerder van justitie zegt dat met het onderzoek is begonnen naar aanleiding van een aangifte.

Ook persbureau ANP meldt dat een onderzoek loopt naar de oud-partijvoorzitter. Keizer raakte in opspraak nadat onderzoeksplatform Follow the Money onthulde dat hij in 2012 crematorium- en uitvaartimperium De Facultatieve ver onder de marktwaarde had gekocht. Samen met zijn compagnons betaalde hij 12,5 miljoen euro voor de commerciële poot van de vereniging, terwijl de geschatte waarde 31,5 miljoen euro was. Bovendien was hij destijds zowel manager van het bedrijf dat hij overnam, als adviseur van het bestuur van de vereniging waarvan hij het bedrijf kocht. Keizer zag zich uiteindelijk genoodzaakt op te stappen als voorzitter van de VVD.

Financieel activist Pieter Lakeman deed met zijn Stichting Onderzoek Bedrijfsinformatie (SOBI) vorig jaar mei aangifte tegen Keizer. Volgens hem zou Keizer rondom de overname cruciale informatie niet hebben gedeeld en de ledenraad daarmee hebben misleid.

‘Nadat destijds aangifte is gedaan door de heer Lakeman, is het ons bekend dat het OM een onderzoek is gestart’, laat een woordvoerder van Keizer in een schriftelijke reactie weten. ‘We werken uiteraard mee aan dat onderzoek en wachten de uitkomsten met vertrouwen af. Voor het overige kunnen wij in de huidige fase geen commentaar geven.’

Het is nog niet zeker of het daadwerkelijk tot een strafzaak komt. ‘In theorie zijn er drie mogelijkheden: een dagvaarding, een schikking of het seponeren van de zaak als er geen bewijs is gevonden’, zegt de justitiewoordvoerder. ‘Zodra het onderzoek is afgerond, beslissen wij wat we gaan doen.’ Hoe lang dit gaat duren, is niet bekend.

Lees ook hoe Henry Keizer, die de machtigste partij van het land achter zich staan, vorig jaar moest opstappen als partijvoorzitter van de VVD. Premier Mark Rutte noemde hem een integer man. Henk Kamp had ‘groot vertrouwen’. Halbe Zijlstra bleef loyaal. Annemarie Jorritsma sprak van ‘een fantastische voorzitter’. Nu is de fantastische voorzitter weg.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden