RechtbankverslagDerk Wiersum

Justitie: verdachte moord op Wiersum wilde naar Suriname vluchten

‘Het enige wat ik te zeggen heb, is aan mevrouw Wiersum en haar kinderen. Het is verschrikkelijk wat haar man is overkomen.’ Drie kwartier lang heeft verdachte Giërmo B. stil naast zijn advocaat gezeten in de extra beveiligde rechtbank in Osdorp. Veel zeggen wil hij niet. De moord is ‘vreselijk’ voor de nabestaanden, herhaalt hij een paar keer. ‘Ik ben zelf ook vader van kinderen.’

Elsbeth Stoker
Journalisten staan te wachten voor de rechtbank in Amsterdam Osdorp tot de auto met de verdachte naar binnen wordt gereden. Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant
Journalisten staan te wachten voor de rechtbank in Amsterdam Osdorp tot de auto met de verdachte naar binnen wordt gereden.Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant

Inhoudelijk wil hij niet op de zaak in gaan. Hij heeft, vertelt hij aan de rechter, aan de politie al ‘alles verklaard wat ik te zeggen heb’.

En dat, stelt het Openbaar Ministerie, is geen overtuigend verhaal. De 36-jarige man uit Almere is de eerste verdachte die tijdens een inleidende zitting voor de rechter moet verschijnen wegens de moord op advocaat Derk Wiersum.

Wiersum werd op 18 september op straat doodgeschoten. Hij stond kroongetuige Nabil B. bij in het grote liquidatieproces Marengo, waarin Ridouan T. hoofdverdachte is. Justitie houdt er ernstig rekening mee dat Ridouan T. opdracht gaf tot de moord.

Meer arrestaties

De afgelopen maanden arresteerde justitie nog drie verdachten, twee van hen zijn alweer vrijgelaten. Naast Giërmo B. zit ook Anouar T. vast. Hij is de neef van Ridouan T., en zal er bij een volgende zitting mogelijk wel bij zijn. Het politieonderzoek is nog in volle gang, mogelijk zullen meer arrestaties volgen.

De vraag waarom deze eerste zitting draait: is er voldoende bewijs om Giërmo B. nog langer vast te houden?

B. – die al eerder veroordeeld werd, wegens wapenbezit en een gewelddadige overval – kwam al snel na de moord in beeld bij de recherche, zeggen de aanklagers woensdag in de rechtszaal. Hij wordt onder meer verdacht van medeplegen – als mededader dus.

Gestolen auto

Op basis van camerabeelden en telefoongegevens reconstrueerde justitie dat advocaat Wiersum al weken voor de moord in de gaten werd gehouden, door onder anderen de inzittenden van een witte Opel Combo. Deze gestolen auto werd kort na de moord aangetroffen in Almere.

Volgens het OM is het de vluchtauto: er is bloed van Wiersum gevonden. Volgens justitie was B. zowel voor als na de moord de gebruiker van de auto. Ook zou uit gewiste WhatsAppberichten blijken dat B. in de maand voor de moord sprak over wapens. Na de moord beschikte hij plots over grote sommen contant geld, waarmee hij op 19 september een auto kocht, een Kia. Bovendien sprak hij op 18 september met zijn vriendin over een rituele wassing. De aanklagers vermoeden dat dit een ‘reinigingsritueel’ is, om na een overlijden te voorkomen dat de boze geesten je in je dromen achtervolgen.

Daarnaast vindt justitie het verdacht dat B. na een uitzending van Opsporing Verzocht – waarin de witte Combo wordt besproken – snel een ticket naar Suriname boekte. Volgens de aanklagers stond B., die gearresteerd werd op Schiphol op 27 september, op het punt te vluchten.

Geblowd

Giërmo B. ontkent dat. Hij erkent wel dat hij de witte Combo heeft gebruikt in de periode voor de moord. Hij zou er grofvuil mee hebben weggebracht, en ermee naar het Kwakoe-festival zijn gereden. Maar van de moord zou hij niets weten. Hij zegt bovendien een alibi te hebben: hij zou de nacht ervoor doorgebracht hebben met een meisje. Samen zouden ze hebben geblowd.

Maar, stelt het OM, dit meisje heeft ook verklaard dat ze na het blowen sliep als een blok. ‘Dus ze weet niet of B. op het moment van de moord bij haar was’, zegt de aanklager.

Na een zitting van ruim een uur zegt de rechter tegen de verdachte: ‘Ik heb een slechte mededeling voor u.’ Wat de rechtbank betreft is er genoeg reden om B. langer vast te houden. Gelaten sjokt de verdachte de zaal uit.

Wie vermoordde advocaat Derk Wiersum, en hoe verloopt het proces tegen Ridouan T.? Lees meer in dit dossier.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden