Justitie Turijn opent onderzoek tegen vier directeuren Fiat

Italiës grootste particuliere bedrijf is opnieuw in opspraak. Tegen vier managers van Fiat, onder wie directeur-generaal Cesare Romiti, heeft justitie in Turijn een strafrechtelijk onderzoek geopend....

Van onze correspondent

Jan van der Putten

ROME

Dinsdag doorzocht de financiële politie de 24 belangrijkste Fiat-kantoren. Spoedig bleek waarom: het bedrijf wordt ervan verdacht dat het aan de plaatsing van 25 duizend onverkochte auto's op de Tsjechische markt in 1993 en 1994, vier à vijf miljard lire (nu vier tot vijf miljoen gulden) zwart heeft overgehouden.

Justitie vermoedt echter dat deze manoeuvre slechts een onderdeel is van veel grotere illegale operaties. Fiat zou een clandestiene boekhouding hebben bijgehouden om in het buitenland over omvangrijke zwarte fondsen te kunnen beschikken. En die fondsen zouden hebben gediend om smeergeldbetalingen te verrichten.

Romiti en de drie andere managers worden verdacht van vervalsing van de boekhouding bij de verkoop in 1992 van vrachtwagens van het Fiat-merk Iveco aan het bouwbedrijf Calcestruzzi van de Ferruzzi-groep. Bij die transactie, met een totale waarde van zestig miljoen gulden, zou twaalf miljoen gulden zijn weggemoffeld.

Die twaalf miljoen kwam overeen met de twintig procent korting waarop Calcestruzzi recht had. Het bouwbedrijf kreeg echter een rekening voor het volle bedrag. De korting zouden managers van beide bedrijven gelijkelijk hebben verdeeld. Het deel van Fiat zou zijn gestort op een Fiat-rekening in de Zwitserse stad Lugano. Op diezelfde rekening zou ook het zwarte geld van de Tsjechische transactie zijn terechtgekomen.

Het is niet de eerste keer dat Fiat in aanvaring komt met justitie. Na aanvankelijke ontkenningen gaf Fiat-president Agnelli in april 1993 toe dat zijn concern betrokken was bij 'enkele episodes' van corruptie. Dat gebeurde nadat elf Fiat-managers waren gearresteerd en vier andere directeuren naar het buitenland waren gevlucht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.