Justitie start onderzoek naar Uber

Het Openbaar Ministerie (OM) in Amsterdam start een opsporingsonderzoek naar de taxidienst Uber. Het bedrijf wordt verdacht van het organiseren van illegaal personenvervoer, maakte het OM vandaag bekend.

Redactie
Mark Macgann, hoofd 'public policy' voor Europa, het Midden-Oosten en Afrika van Uber, staat de pers te woord nadat Inspectie Leefomgeving en Transport een inval heeft gedaan bij de internettaxidienst. Beeld anp
Mark Macgann, hoofd 'public policy' voor Europa, het Midden-Oosten en Afrika van Uber, staat de pers te woord nadat Inspectie Leefomgeving en Transport een inval heeft gedaan bij de internettaxidienst.Beeld anp

De aankondiging volgt op een uitspraak van de politierechter, die drie chauffeurs van de verboden dienst Uberpop elk een boete van 1500 euro oplegde omdat zij zonder vergunning personen vervoerden.

Het is de eerste keer dat een strafrechter zich heeft uitgesproken over het aanbieden van de illegale taxiritjes door de particuliere chauffeurs. De chauffeurs kregen van het OM eerder al een boete opgelegd maar weigerden deze te betalen. Daarop werd de zaak naar de rechter gebracht.

De drie beboete chauffeurs mogen het bedrag in tien termijnen betalen. Door de veroordeling hebben ze nu ook een strafblad. Uber heeft laten weten de chauffeurs 'volledig bij te blijven staan'. Uber had eerder al gezegd de boetes en kosten van de juridische procedures voor zijn rekening te nemen. De veroordeelde chauffeurs kunnen zelf beslissen of ze in hoger beroep gaan.

Heterdaad

De drie mannen werden op heterdaad betrapt doordat medewerkers van de Inspectie Leefomgeving en Transport zich voordeden als klant en via de taxi-app Uberpop een ritje boekten. Een vierde chauffeur die ook op deze manier werd gesnapt, moet later voor de rechter komen.

In Amsterdam zijn de afgelopen tijd 23 chauffeurs gepakt omdat ze werkten voor Uberpop. Via deze app bieden ze taxiritten aan in hun eigen auto. Dit leidt tot grote frustratie bij reguliere taxichauffeurs die aan allerlei eisen moeten voldoen.

Illegaal

Het College van Beroep voor het bedrijfsleven verklaarde Uberpop eind vorig jaar illegaal. Tot ergernis van de taxiwereld rijden er nog steeds illegale Uberpop-chauffeurs in de grote steden. Taxi Centrale Amsterdam (TCA) en de branchevereniging KNV Taxi hebben in februari aangifte gedaan tegen de taxidienst.

De inspectie deed enkele weken geleden een inval in het hoofdkantoor van Uber in Amsterdam om administratie over Uberpop in te zien. Daarbij werd een medewerker aangehouden omdat hij geen informatie wilde afgeven. Het OM heeft nog geen besluit genomen over eventuele vervolging van de medewerker.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden