Nieuws

Justitie sluit voor het eerst kanalen van complotdenkers op berichtendienst Telegram

Het Openbaar Ministerie heeft twee kanalen van complotdenkers op berichtendienst Telegram laten sluiten. Op de kanalen werden bedreigingen en opruiing tegen publieke gezagsdragers gedeeld.

Rik Kuiper
Actie door sympathisanten bij de rechtbank in Den Haag op 7 juni, waar de gemeente Bodegraven een kort geding had aangespannen tegen drie complotdenkers. Zij waren actief op de Telegramkanalen die nu gesloten zijn. Beeld ANP
Actie door sympathisanten bij de rechtbank in Den Haag op 7 juni, waar de gemeente Bodegraven een kort geding had aangespannen tegen drie complotdenkers. Zij waren actief op de Telegramkanalen die nu gesloten zijn.Beeld ANP

Het betreft de kanalen ‘Het Bataafse Nieuws’ en ‘De Bataafse Republiek’, die werden beheerd door enkele beruchte complotdenkers. Op de kanalen, die bij elkaar circa 13 duizend volgers hebben, worden al maanden ongefundeerde verhalen verspreid over een satanisch pedofielennetwerk in Bodegraven. Ook delen gebruikers er complottheorieën over onder meer corona.

Volgens een woordvoerder van het Openbaar Ministerie (OM) is het – ‘voor zover wij weten’ – de eerste keer dat justitie zulke kanalen op zwart zet. Over de manier waarop de politie daarbij te werk is gegaan, wil hij niets zeggen.

Het Openbaar Ministerie doet al langer onderzoek naar complotkanalen. Sinds mei zijn er meerdere verdachten veroordeeld omdat ze bedreigingen en opruiende of lasterlijke berichten hadden geplaatst – onder meer aan het adres van RIVM-topman Jaap van Dissel. In veel gevallen kregen ze een celstraf opgelegd.

Hervonden herinneringen

Afgelopen week werd in ‘Het Bataafse Nieuws’ en ‘De Bataafse Republiek’ aangekondigd dat in een nieuw kanaal video’s geplaatst zouden gaan worden over het pedonetwerk in Bodegraven. De voorzieningenrechter in Den Haag had verspreiding van zulke berichten, die gebaseerd zijn op ‘hervonden herinneringen’ van een van de complotdenkers, in juli al verboden. Deze herinneringen vinden ‘geen enkele steun in thans beschikbaar objectief feitenmateriaal’, oordeelde de rechter.

De rechter-commissaris gaf vrijdag toestemming om de kanalen af te sluiten. Sinds maandagochtend kunnen leden geen berichten meer plaatsen. Het aangekondigde nieuwe kanaal is door de eigenaar vrijdagavond al vrijwillig verwijderd, zo meldt het OM.

Enkele beheerders van de twee kanalen zitten overigens al enige tijd vast. Wouter R. is eind juni veroordeeld tot een celstraf voor opruiing en het bedreigen van de advocaat van de gemeente Bodegraven. Joost K., die in Spanje woonde, is uitgeleverd aan Nederland en zit in voorarrest. Op 3 december moeten de twee zich bij de rechter melden voor een pro-formazitting, samen met de christelijke complotdenker Hans de M., die het Bodegraven-complot het afgelopen jaar ook aanzwengelde.

Micha K. zit in de Noord-Ierse hoofdstad Belfast in de cel. Nederland heeft om uitlevering gevraagd van deze complotdenker, die hier nog een celstraf moet uitzitten. K. vecht zijn uitlevering aan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden