Justitie schrapt extra beveiligd cellencomplex in Lelystad

De bouw van de Extra Beveiligde Inrichting (Ebi) in Lelystad is van de baan. Justitie ziet af van het oorspronkelijke plan om twee van deze peperdure strafinrichtingen te bouwen....

Van onze verslaggever

DEN HAAG

Minister Hirsch Ballin en staatssecretaris Kosto van Justitie maakten donderdag bekend dat ze de 21 miljoen gulden die gemoeid zijn met de bouw van de Ebi in Lelystad liever uitgeven aan de bouw van extra reguliere cellen. Door het schrappen van de Ebi-Lelystad kunnen 'tientallen' extra cellen worden gebouwd.

De bouw en exploitatie van een gewone cel kost ongeveer 250 duizend gulden; in geval van aanbouw bij een bestaande strafinrichting ongeveer 150 duizend gulden. De bouw- en exploitatiekosten van een Ebi-cel bedragen circa 900 duizend gulden.

De nog te bouwen Ebi in Vught - die naar verwachting vóór 1996 gereed is - krijgt een capaciteit van 28 cellen, vier meer dan oorspronkelijk gepland. Dat aantal is volgens ramingen van het ministerie van Justitie voldoende voor de huisvesting van de 'extreem-vluchtgevaarlijke' gedetineerden. Deze categorie is momenteel ondergebracht in een tijdelijke voorziening in Vught, de Tebi.

De Ebi in Vught zal een strafinrichting zijn - met alle voorzieningen die daarbij horen - bìnnen de muren van een andere gesloten strafinrichting. Dit komt neer op een dubbele beveiligingsring. De inrichting zal worden opgedeeld in vier afdelingen met elk zeven cellen. Met de bouw wordt naar verwachting in september begonnen.

De kosten voor de zwaarst beveiligde strafinrichting van Nederland zijn zo hoog omdat de meeste optimale beveiligingssituatie moet worden gecreëerd voor een relatief zeer kleine groep gedetineerden. Ebi-gedetineerden mogen geen contact hebben met lotgenoten van een andere afdeling. Daarom moeten alle voorzieningen - zoals luchtplaats, recreatie - per afdeling bereikbaar dan wel beschikbaar zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden