Justitie pakt illegale handel antibiotica pluimvee hard aan

Illegale handel in antibiotica kan een groep Groningse en Overijsselse handelaren op lange celstraffen komen te staan. Justitie haalt alles uit de kast om deze illegale handel de kop in te drukken. De drie hoofdverdachten in deze zaak, die komende maandag voor de Groningse rechtbank verschijnen, kunnen twintig jaar gevangenisstraf krijgen.

AMSTERDAM - In maart 2011 deed justitie invallen bij zes bedrijven en zes woningen in Overijssel en Groningen. In totaal zes mensen werden opgepakt en 3,5 ton aan niet geregistreerde antibiotica werd in beslag genomen. De medicijnen werden gebruikt in vleeskuikenbedrijven in het noorden. De in beslag genomen hoeveelheid was ongeveer een kwart van wat alle pluimveebedrijven in het Noorden in een heel jaar gebruiken.


Misbruik en overmatig gebruik van antibiotica worden beschouwd als een groot risico voor de volksgezondheid. Bacteriën kunnen resistent worden en dat gebeurt ook steeds vaker. 'Daarom denken wij dat dit antibioticagebruik heel gevaarlijk is voor mensen', zegt persofficier Mirjam Mol.


Een van de drie hoofdverdachten is een handelaar en vleeskuikenhouder in Middelstum, boven Groningen. Een tweede drijft een handelsonderneming in veevoerproducten in Overijssel. Drie anderen worden verdacht van hand- en spandiensten. En 24 boeren (3 procent van de vleeskuikensector) worden ervan verdacht de illegale antibiotica te hebben afgenomen en gebruikt. Of die worden vervolgd, wordt pas op de eerste zitting van de rechtszaak bekendgemaakt.


De drie hoofdverdachten worden niet alleen verdacht van een simpele overtreding van de Diergeneesmiddelenwet. De belangrijkste beschuldiging is dat ze spullen hebben verkocht en verspreid die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. Dat kan hun komen te staan op maximaal vijftien jaar cel (artikel 174 Wetboek van Strafrecht). Justitie wil ook bewijzen dat ze deelnamen aan een criminele organisatie. Zo kan de strafeis oplopen tot twintig jaar.


Het is voor het eerst dat justitie dit artikel (174 WvS) in stelling brengt bij de handel in antibiotica. Wel werd in november vorig jaar nog een Groningse handelaar op grond hiervan tot achttien maanden veroordeeld. Hij had potentieverhogende pillen en vermageringspillen geïmporteerd die in Europa zijn verboden omdat ze hartfalen kunnen veroorzaken.


In technische zin zijn antibiotica voor dieren en voor mensen identiek. Als in de veehouderij resistentie wordt gekweekt, bedreigt dit ook de geneeskunde voor mensen. Daarom is er een groep antibiotica aangewezen die in de veehouderij niet mag worden gebruikt, zodat resistentie zich minder makkelijk uitbreidt. 'Ook middelen uit die groep, die dus voor gebruik bij mensen zijn voorbehouden, werden door deze verdachten verhandeld', zegt persofficier Mol.


Er is 3,5 ton aan antibiotica in beslag genomen, maar hoeveel de bende heeft verspreid, is niet te achterhalen. Er is geen registratie of administratie gevonden. Wel denkt justitie bewijzen te hebben dat de bende sinds 2008 'bestendig' handelde in deze spullen. Op de 3,5 ton zou in totaal niet meer dan 180 duizend euro te verdienen zijn geweest. De spullen werden ingevoerd uit China en andere Aziatische landen.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden