Justitie: oud-topambtenaar Demmink niet vervolgen om misbruik minderjarigen

Het Openbaar Ministerie ziet geen reden om voormalig topambtenaar Joris Demmink te vervolgen op basis van twee aangiftes die tegen hem zijn gedaan van misbruik van minderjarigen. Dat zou gebeurd zijn midden jaren negentig in Turkije. Demmink heeft altijd gezegd niet in dat land te zijn geweest; na onderzoek heeft het OM geen bewijs gevonden voor het tegendeel. Zij ziet dan ook geen reden de inmiddels gepensioneerde secretaris-generaal van Justitie te vervolgen.

Ministeries in Den Haag, waaronder het ministerie van Justitie, gezien vanaf het Malieveld. Beeld ANP

De kwestie kwam aan de orde tijdens een besloten zitting, maandag bij het gerechtshof in Arnhem. Daar kwam een document ter tafel waarin een Turkse officier van Justitie vaststelt dat Demmink in 1996 wel degelijk in Turkije was. Dat document is door het ministerie van Justitie als 'authentiek' bestempeld, waarop het Openbaar Ministerie toezegde het te onderzoeken. Uit dat onderzoek blijkt nu volgens het OM dat er geen bewijs is dat Demmink in 1996 Turkije is ingereisd. De Turkse autoriteiten hebben het OM laten weten niet over in- en uitreisdata te beschikken. Het document zou enkel gebaseerd zijn op informatie uit een aangifte.

'Gisteren heeft het Openbaar Ministerie in beslotenheid gezegd dat er geen bewijs is dat de heer Demmink in die periode in Turkije is geweest', aldus de woordvoerder van het ressortsparket. 'De enige bron voor het document lijkt de aangifte te zijn geweest. Met dit resultaat vindt het Openbaar Ministerie zich voldoende voorgelicht.'

De rechtszaak gaat over de wens van twee Turkse mannen om Demmink alsnog te vervolgen. Zij hebben aangifte gedaan, maar hun getuigenissen werden door het Openbaar Ministerie als inconsistent beoordeeld zodat er geen rechtszaak kwam. Advocate Adèle van der Plas probeert nu met een zogeheten artikel 12-procedure alsnog vervolging af te dwingen. Maar het OM wil daar opnieuw niet aan.

'Continu pogingen om alles te verdoezelen'
Van der Plas is verbijsterd over de volgens haar gemakzuchtige manier waarop het OM met het Turkse document is omgesprongen. 'Sorry, ik geloof dit niet meer. Dit doet mij het ergste vrezen. Ik wil dat er helderheid komt in deze zaak; als hij onschuldig is, is hij onschuldig. Maar er worden continu pogingen gedaan om alles te verdoezelen.'
Het gerechtshof in Arnhem moet nu besluiten of Demmink alsnog zal worden vervolgd.

Joris Demmink was tot vorig jaar secretaris-generaal, de hoogste ambtenaar, op het ministerie van Justitie. Hij wordt al jaren achtervolgd door geruchten over kindermisbruik, die hij en drie opeenvolgende ministers steeds stellig hebben ontkend. De komende maanden komen de aantijgingen aan de orde in verscheidene rechtszaken.

Demmink (rechts) met burgemeester Van Aartsen in Den Haag in 2010. Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden