Justitie onderzoekt 'rode corruptie' Italië

ROME Zeshonderd miljard lire is ondanks de geldontwaarding in Italië nog altijd een hoop geld: 645 miljoen gulden. Als de vermoedens van justitie juist zijn, is dat bedrag illegaal van de 'rode coöperaties' gevloeid naar de kas van de Communistische Partij (PCI) en haar opvolgster, de Democratische Partij van Links...

JAN VAN DER PUTTEN

Van onze correspondent

Jan van der Putten

Berlusconi heeft er zich vaak over beklaagd dat justitie het alleen maar op hem zou hebben voorzien. Voor de 'rode corruptie' zou ze de ogen sluiten. De feiten hebben hem tegengesproken. Op de lijst van personen tegen wie justitie een onderzoek heeft ingesteld, heeft zijn naam gezelschap gekregen van die van PDS-leider Massimo D'Alema en van diens voorganger Achille Occhetto.

Het schandaal rond de coöperaties dreigt verreweg de grootste affaire van illegale financiering te worden. De in 1886 opgerichte Liga van de coöperaties kwam na de laatste oorlog onder controle van de PCI. Ze telt ruim 30 duizend coöperaties met samen iets meer dan 200 duizend leden, werkzaam in supermarkten, industrieën, bedrijven in de landbouw, de bouw en de dienstverlenende sector.

Samen hebben deze bedrijven een jaaromzet van ruim veertig miljard gulden. Volgens justitie hebben de coöperaties met zwarte fondsen, sponsoring en andere gunsten de partijkas gespekt. Tientallen coöperaties zijn door de politie doorzocht. Vrijdag werden opnieuw drie functionarissen aangehouden. Klachten over corruptie bij de coöperaties kunnen worden opgegeven bij een gisteren ingesteld servicenummer.

De leiders van de partij en de coöperaties geven slechts toe dat er is betaald voor partijfeesten en advertenties in de partijpers, maar, zeggen ze, dat is allemaal geheel volgens de regels gegaan. Tegelijk is er tegen de PDS een ander onderzoek geopend: de geheime financiering van de PCI/PDS door de voormalige Sovjet-Unie. Ex-partijleider Gorbatsjov heeft dat eerst toegegeven, en daarna weer tegengesproken.

Maar dat zijn oude koeien vergeleken bij de onthullingen van Gaetano Pecorella, voorzitter van de Italiaanse vereniging van advocaten. Deze heeft gisteren gezegd dat enkele collega's schatten hebben verdiend aan de corruptieprocessen in Milaan. Door hun vriendschap met de onderzoeksrechters loopt het bij deze advocaten storm. Pecorella vraagt zich af waarom bepaalde verdachten nooit de gevangenis zijn ingegaan, en waarom sommige mensen zich bij justitie hebben gemeld nog voordat er zware verdenkingen tegen hen waren.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden