Justitie onderzoekt preek imam Fawaz

Het Openbaar Ministerie gaat onderzoeken of de omstreden imam Fawaz Jneid van de Haagse As Soennah-moskee strafrechtelijk kan worden aangepakt....

Van onze verslaggeefsters Janny Groen en Annieke Kranenberg

Minister Verdonk voor Vreemdelingenzaken wil dat ook gekeken wordt naar de verblijfsstatus van Fawaz. De imam heeft een Nederlands paspoort en kan niet worden uitgezet.

Verdonk neemt de preek die de imam hield in de weken voor de moord op Theo van Gogh ‘zeer serieus’. ‘Mensen vreselijke ziekten toewensen, dat kan niet. We moeten kijken of we daar binnen strafrechtelijke kaders iets mee kunnen’, aldus Verdonk.

‘Het is verspilde moeite’, reageert rechtsgeleerde Afshin Ellian. Hij steunt Ayaan Hirsi Ali in haar visie dat het Nederlands strafrecht te rationeel is en niet is toegerust religieus verpakte dreigementen aan te pakken. Volgens Ellian zou het bestuursrecht een handvat kunnen bieden.

‘Burgemeester Deetman moet serieus bekijken of hij het moskeebestuur niet kan laten ontbinden. Dat bestuur is verantwoordelijk voor de imam, die vanuit de moskee aanzet tot radicalisering en zo de openbare orde in gevaar brengt’, aldus Ellian.

Hij wijst erop dat het sluiten van een kerk of moskee moeilijk is. ‘Een bestuur kan makkelijker worden aangepakt. Als Deetman daartoe meer middelen nodig heeft, moet hij aankloppen bij de Tweede Kamer.’ Fawaz zit in het bestuur.

De rechtbank van Amsterdam oordeelde donderdag dat Verdonk een andere salafistische imam, Eisha Bersham van de Eindhovense Al Fourqaan-moskee, onterecht heeft uitgezet. De minister deed dat vorig jaar op basis van een AIVD-ambtsbericht, waarin stond dat de imam een gevaar vormde voor de nationale veiligheid.

De rechtbank heeft de onderliggende stukken van het AIVD-bericht bestudeerd en vindt de onderbouwing onvoldoende. Volgens persrechter Diemer heeft de imam opruiende preken gehouden, maar heeft de minister verzuimd na te gaan of hij dat nog steeds doet. ‘Misschien is de imam van gedachten veranderd, toen hij de consequenties onder ogen zag en merkte dat jongeren naar Tsjetsjenië wilden. We weten het niet, het is niet onderzocht.’

Minister Verdonk gaat niet akkoord en tekent beroep aan

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden