Justitie onderzoekt mogelijke kinderhandel bij baby Jayden

Nederlands stel dat via internet Belgische baby kocht, zegt de koop te hebben aangemeld. ‘Dit lijkt me illegaal.’..

Van onze verslaggeefster Maartje van Hoek

Justitie in België en Nederland en de Raad voor de Kinderbescherming onderzoeken de manier waarop twee Nederlanders via internet een Belgische baby hebben gekocht. Er wordt gekeken of sprake is van kinderhandel.

De biologische Belgische moeder van baby Jayden meldde zich op 3 juli van dit jaar op naam van een Nederlandse vrouw in een Gents ziekenhuis en beviel van de baby die de Nederlandse vrouw en haar partner de volgende dag kochten.

Het Nederlandse stel (beiden 26) kon zelf niet in verwachting raken en struinde het internet af op zoek naar draagmoeders. Over een reguliere adoptieprocedure zeiden de ouders in Netwerk dat ze die te lang (gemiddeld zes jaar) vonden duren.

Op de website zappybaby.be, waar babybenodigdheden maar ook draagmoeders worden aangeboden, stuitte het koppel uiteindelijk op een advertentie van een Belgisch stel dat zijn kind te koop aanbood. De Belgische ouders – een vrouw van 22 en een man van 24 – verkochten hun baby wegens geldnood.

Onderzoekster Pien Bos van de Radboud Universiteit Nijmegen, die twee jaar onderzoek deed naar adoptie, zegt dat ze vaker geruchten hoort van hulpverleners over de verkoop van een kind. ‘Mensen met een grote kinderwens bedenken creatieve oplossingen, en zullen dit soort praktijken zeker niet schuwen. Dit lijkt me illegaal.’

Volgens de Raad voor de Kinderbescherming is er geen sprake van een maas in de Nederlandse wet. De stichting Adoptievoorzieningen, waar ouders die willen adopteren zich moeten melden, vindt dat de koopouders van baby Jayden moeten worden gestraft en dat het kind moet worden geplaatst in een pleeggezin.

In Netwerk zei het stel dat de komst van de baby bij bureau Jeugdzorg bekend was. De directeur van Jeugdzorg Overijssel zegt echter dat zijn personeel tot deze week niet op de hoogte was van de babykoop en vindt dat de Raad voor de Kinderbescherming aan zet is.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden