Commentaar

Justitie onder vuur

Met bluffen en liegen kan de top van Justitie gebrek aan competentie en politiek gevoel niet maskeren.

Minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie geeft een toelichting op zijn brief aan de Tweede Kamer over defecten rond de geënsceneerde foto van Volkert van der G.Beeld anp

Het ene 'apparaat' is het andere niet, weten de insiders rond het Binnenhof. Van een goede of een slechte reputatie kom je niet gemakkelijk af. Zo staat de Belastingdienst al jaren bekend als een onzalige combinatie van zwakke bewindslieden, een overbelaste organisatie en falende ambtenaren. De tussentijds aangetreden staatssecretaris Eric Wiebes, gepresenteerd als toptalent, heeft daar geen verandering in kunnen brengen.

Ook met Justitie blijft het kommer en kwel. Twintig jaar geleden ontsloeg de toenmalige minister Winnie Sorgdrager haar secretaris-generaal Suyver en, na een onderzoek van een organisatie-adviesbureau, ook nog twee van haar drie directeuren-generaal. Het bleek uiteindelijk niet afdoende; Justitie bleef een bron van conflicten, blunders en voortijdig vertrekkende topambtenaren en bewindslieden.

Vandaag moet minister Van der Steur in de Tweede Kamer verantwoording afleggen over de affaire met het fotograferen van Volkert van der G. Een tamelijk potsierlijke kwestie, in de eerste plaats omdat 'ten behoeve van de regievoering' rond het vrijkomen van Van der G. zelfs een loodzware 'hoogambtelijke stuurgroep' werd ingesteld.

Als het ergens in en buiten die stuurgroep aan ontbrak, dan was het wel de regie. Eerst moest de foto worden gemaakt om te beoordelen hoe Volkert beveiligd moest worden, vervolgens moest om dezelfde reden de sessie juist worden afgelast, wat niet gebeurde. Vervolgens werd Volkert en zijn advocaat Stijn Franken bij monde van minister Van der Steur in de schoenen geschoven dat het hun idee was, waarop Franken verontwaardigd opening van zaken gaf. Er werd al sinds 2014 intensief overlegd met Justitie, dat zelf het initiatief had genomen voor de fotoshoot.

Van der Steur stond in zijn hemd ten overstaan van de Tweede Kamer. Omdat de minister van Justitie niet elk half jaar kan worden vervangen, mag hij waarschijnlijk blijven zitten, maar aangeschoten wild is hij wel.

De enige manier waarop hij zich kan rehabiliteren is door een grote schoonmaak op zijn departement. In de geest van Sorgdrager moet hij beginnen bij de top, die geen partij bleek voor Van der G. en Franken en die vervolgens dacht weg te komen met een combinatie van bluffen en leugens tegen de buitenwereld en de Tweede Kamer.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden