Justitie mag Izaan M. gaan verhoren

AMSTERDAM (ANP) - Izaan M., verdachte in de ontvoeringszaak van Claudia Melchers, kan in de week van 10 tot 16 september verhoord worden in de Braziliaanse stad Sao Paulo. Dat heeft justitie in Brazilië laten weten, zo bleek maandag bij een pro-formabehandeling bij de rechtbank in Amsterdam.

De advocaten van de medeverdachten van M. hebben een rechtshulpverzoek ingediend bij de Braziliaanse autoriteiten, omdat M. belastende verklaringen zou hebben afgelegd over zijn medeverdachten.

M. zit vast in een gevangenis in Sao Paulo en geldt als een van de hoofdverdachten in de ontvoeringszaak. Het Openbaar Ministerie (OM) in Amsterdam heeft om zijn uitlevering gevraagd. Het is nog onduidelijk of en wanneer die uitlevering kan plaatsvinden. Voor de voortgang van de rechtszaak is het verzoek voor een verhoor ingediend. De federale rechtbank in Sao Paulo moet formeel nog toestemming geven voor het horen van M.

Vier verdachten

De rechtbank in Amsterdam boog zich maandag voor de vierde keer over de zaak-Melchers. Tijdens de pro-formazitting moesten vier verdachten voorkomen: de 37-jarige Quentin W., de 47-jarige Lorenzo M., de 44-jarige Patricio W. en de 39-jarige Louellar R. De rechter besloot dat alle vier langer vast moeten blijven zitten.

Zodra het verhoor van Izaan M. heeft plaatsgevonden, kan de zaak over drie maanden inhoudelijk beginnen. De advocaten van de verdachten hekelden de trage rechtsgang. ,,Ook ik betreur de bijzonder stroperige rechtsgang in Brazilië'', zei officier van justitie Betty Wind. Met het vooruitzicht dat Izaan M. als getuige kan worden gehoord, ziet het er volgens haar ,,voor het eerst wat rooskleuriger uit''.

Wachten beu

De verdachten zelf zijn het wachten ook beu. ,,Ik vind het rechtssysteem in Nederland zeer bizar'', klaagde Lorenzo M. ,,Zonder enige vorm van proces moet ik langer vast blijven zitten. Ik begin steeds meer te denken aan Guantanamo Bay.'' Een ,,boude'' opmerking, vond de rechter.

Justitie verdenkt de vijf verdachten van betrokkenheid bij de ontvoering van miljonairsdochter Claudia Melchers op 12 september vorig jaar vanuit haar huis in Amsterdam Oud-Zuid. De kidnappers eisten 300 kilo cocaïne. Melchers beloofde hun in plaats daarvan 5 miljoen euro. Dat geld zou ze betalen na haar vrijlating. Drie dagen later kwam ze in Arnhem vrij. Het losgeld is nooit betaald.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.