Justitie laat kroongetuige vallen

ROTTERDAM (ANP) - Het Openbaar Ministerie (OM) trekt een kroongetuige terug in de zaak tegen Mink K., verdacht van de moord op een drugshandelaar. Volgens het OM is de getuige onbetrouwbaar gebleken, zei de officier van justitie dinsdag tijdens een pro-formazitting bij de rechtbank in Rotterdam.

Het bewijs tegen K. kalft daarmee aanzienlijk af. Het OM verdenkt hem ervan dat hij de moord op de Alkmaarder Jaap van der Heiden op zijn geweten heeft. Van der Heiden verloor het leven toen op 10 april 1993 een aan zijn voordeur bevestigde bom tot ontploffing kwam.

Dat getuige D. onbetrouwbaar is, bleek niet in de eerste plaats uit zijn verklaringen die hij over de liquidatie heeft afgelegd, als wel uit zijn verklaringen over leden van het OM, officier van justitie en aanstaand VVD-Kamerlid Fred Teeven voorop.

Miljoenen

Volgens D. heeft hij Teeven miljoenen betaald voor onder meer het doorlaten van een container met cocaïne en het lekken uit een strafdossier. D. verklaarde dit in 2003 en 2004, in het kader van de zaak tegen Mink K., die eerder in een andere zaak volop met Teeven van doen heeft gehad. Ook had D. een verhaal over bordeelbezoek van vier andere leden van het OM.

De verklaringen zouden in een kluis van het college van procureurs-generaal zijn beland. De huidige voorzitter van het college, Harm Brouwer, heeft in februari van dit jaar opdracht gegeven de betrouwbaarheid van D.'s 'OM-verklaringen' te onderzoeken. Er bleek niets van waar. Zijn voorganger Joan de Wijkerslooth heeft niets met de verklaringen gedaan.

Niet erkend

Niettemin is officier van justitie De Vries kroongetuige D. in de zaak tegen Mink K. en medeverdachte R.R. blijven gebruiken. De raadslieden van K. en R., respectievelijk Adèle van der Plas en Jillis Roelse, hebben hier dinsdag heftig tegen geprotesteerd. Zij kenden het bestaan van de OM-verklaringen tot voor kort niet.

Zij menen dat De Vries allesbehalve open kaart heeft gespeeld, door de bizarre verklaringen van D. onder de pet te houden. Hadden de raadslieden hier eerder weet van gehad, dan hadden zij een geheel andere indruk gehad van de betrouwbaarheid van de kroongetuige. ,,We worden gewoon voor de gek gehouden'', aldus Van der Plas.

Roelse betoogde dat het OM zijn recht op vervolging heeft verspeeld. Van der Plas wil dat Mink K. op vrije voeten wordt gesteld, in afwachting van de inhoudelijke behandeling van zijn zaak. De rechtbank beslist daar op 1 november over, evenals over een reeks verzoeken van de advocaten over het horen van getuigen. De inhoudelijke behandeling van de zaak staat op het programma voor 15 november.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden