Justitie keert meer geld uit aan schadevergoedingen

Het ministerie van Justitie geeft dit jaar 10,6 miljoen gulden uit aan 'uitkeringen aan derden', waaronder schikkingen met personen die ten onrechte door justitie zijn vervolgd....

Van onze verslaggever

DEN HAAG

Ex-RaRa-verdachten H. Krikke en J. Müter troffen dinsdag een schikking van 230 duizend gulden met de landsadvocaat. Justitie treft zo'n honderdvijftig à tweehonderd schikkingen per jaar. Vorig jaar bedroeg de post 'uitkeringen aan derden' nog nog 10,1 miljoen gulden.

Een mogelijke verklaring voor de stijging is volgens het ministerie dat er sinds 1992 drieduizend cellen zijn bijgekomen. Daardoor kunnen meer verdachten worden vastgehouden. De kans dat dit onterecht gebeurt, stijgt navenant.

Ook aan personen die door de rechter zijn vrijgesproken en in voorarrest hebben gezeten, is in totaal meer uitgekeerd. Aan deze 'ten onrechte gedetineerden' werd in 1995 3,9 miljoen gulden per jaar uitgekeerd, een jaar ervoor 3,4 miljoen gulden.

In 1991 ging het nog om 3,1 miljoen gulden. Doorgaans wordt 120 gulden per celdag uitgekeerd, exclusief uitkeringen in verband met advocaatkosten en bijvoorbeeld geleden bedrijfsschade.

Een van de meest spraakmakende schikkingen werd getroffen in de geruchtmakende balpenzaak. Justitie beschuldigde eerst de echtgenoot van de vrouw die met een balpen in haar oog dood was aangetroffen. Later richtte justitie haar pijlen op de zoon, die met een kruisboog zijn moeder zou hebben vermoord.

In hoger beroep werd hij vrijgesproken. Een fikse schadevergoeding werd uitgekeerd, hoewel geen van de partijen wil prijsgeven om hoeveel geld het gaat.

Deze week komt minister Sorgdrager van Justitie met een evaluatie van de zaak-Lancee. Politiechef Lancee van Schiermonnikoog werd door zijn dochter beschuldigd van incest. Midden in de nacht werd hij en de rest van het gezin uit zijn bed gelicht.

Met twee helikopters was justitie uitgerukt. De spectaculaire actie werd door het Openbaar Ministerie gerechtvaardigd, vanwege het wapen dat de man bezat. De man is onschuldig en eist tonnen schadevergoeding.

De schikkingen worden betaald door het ministerie van Justitie. Dat heeft niet precies in de boeken staan hoeveel geld er per jaar omgaat in de schikkingen. Ze vallen onder het kopje 'Uitkeringen aan derden', en daarvan wordt bijvoorbeeld ook de aan gruzelementen gereden politieauto betaald.

De deals met vrijgesprokenen of met verdachte tegen wie de zaak wordt gestopt, worden niet altijd door het Openbaar Ministerie getroffen, maar dikwijls door de landsadvocaat.

Volgens woordvoerder G. Wilbers is het een trend dat verdachten die worden vrijgesproken of tegen wie rechtsvervolging wordt gestopt, een steeds hogere schadevergoeding eisen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden