Justitie kan niet bewijzen wie fatale klap of schop gaf Drie jaar cel geëist in zaak rond dood Tjoelker

De officier van justitie in Leeuwarden heeft gisteren drie jaar gevangenisstraf geeist tegen de twee hoofdverdachten in de zaak rond Meindert Tjoelker....

Van onze verslaggever

LEEUWARDEN

Justitie kon niet bewijzen wie de dodelijke klap of schop tegen Tjoelker heeft uitgedeeld. Daarom werden de drie vrijgesproken van openlijke geweldpleging met de dood als gevolg, waarvoor een maximumstraf van twaalf jaar geldt. 'Gewone' openlijke geweldpleging kent een maximumstraf van vier jaar.

Tijdens het proces werd niet duidelijk wat er in de nacht van 13 september, in een tijdsbestek van enkele minuten, precies is gebeurd. De getuigenverklaringen lijken ernstig vertroebeld door paniek, duisternis en dronkenschap, aldus de president van de rechtbank. Vast staat dat Peter de W. Tjoelker meermalen hard heeft geslagen. Hij zat bovenop het slachtoffer en ging volgens getuigen 'door het lint'. 'Ik sloeg hem waar ik hem raken kon', zei hij later tegen de politie.

Toen De W. doorliep, probeerde Tjoelker overeind te komen, waarbij hij op handen en knieën over straat kroop. Volgens enkele getuigen heeft Marco ten C. hem toen een harde trap verkocht. Daarna zou hij Tjoelker enkele zachte tikjes op de wang hebben gegeven, om te zien of hij bij kennis was.

Ten C. zei dat hij alleen dat laatste heeft gedaan, 'zoals je ook vaak op televisie ziet'. Hij ontkende het slachtoffer verder aangeraakt te hebben. Het relaas van getuigen was niet op alle punten even helder. Toch achtte de officier van justitie het aannemelijk dat Ten C. heeft meegedaan aan de mishandeling.

De zaak werd gecompliceerd doordat in Tjoelkers hals een afdruk werd aangetroffen die waarschijnlijk afkomstig is van een schoenzool. Het slachtoffer heeft een trap tegen de onderkant van de kaak gekregen die volgens de patholoog-anatoom mogelijk fataal was.

De afdruk van de schoenzool komt in elk geval niet overeen met die van de drie verdachten. De Nike Airs van een vierde verdachte, Dennis S. (17), zouden wel in aanmerking kunnen komen. Justitie heeft de zaak tegen S. echter geseponeerd wegens gebrek aan bewijs. Geen van de getuigen heeft hem aangewezen als deelnemer aan de vechtpartij. Ook zelf ontkent hij te hebben meegevochten. Bovendien is de bewuste afdruk vaag, zegt justitie. Niet te bewijzen valt of hij ook echt van een schoenzool komt.

De verdachten kwamen op de zitting over als gewone Friese jongens, wier leven plotseling tot stilstand kwam door de fatale vechtpartij. 'We waren de burgermannetjes geworden, waarvan we altijd zeiden: dat nooit', zei Peter de W. (27), productiemedewerker en vrijwilliger in een buurthuis. Toen twee jaar geleden zijn dochtertje geboren werd, verhuisde hij naar het landelijke Stiens, omdat hij Leeuwarden te gewelddadig vond. 'Drinken doe ik zelden', aldus De W. 'Ik slik medicijnen voor mijn maag. Als ik flink drink, ben ik de volgende dag hartstikke ziek. Een paar keer per jaar laat ik me gaan.'

Marco ten C. (25) bakte al negen jaar hamburgers bij McDonald's, heeft ook een dochtertje van twee en was ook vrijwilliger in het buurthuis. Pieter W. (24) was automonteur en werkte zich op tot mede-eigenaar van een autohandel. Door een gerechtelijk psycholoog werd hij omschreven als 'een eerlijke, betrouwbare vent'. De verdachten komen uit harmonieuze gezinnen. 'Huisje-boompje-beestje. Hadden alle jongemannen die hier verschenen maar zo'n achtergrond', zei de president van de rechtbank.

De verdachten zeiden niet te begrijpen hoe het tot de vechtpartij was gekomen. Alcohol heeft een rol gespeeld: ze hadden allen vijftien tot twintig pilsjes gedronken. Ze gingen niet meer zo vaak uit, omdat ze druk waren met werk en gezin.

Maar op 13 september waren ze weer eens bij elkaar, voor het eerst in lange tijd. Ze waren in een 'lollige' en baldadige stemming. Waarschijnlijk begon Marco ten C. met een fiets te gooien. Tjoelker riep 'doe niet zo raar, doe niet zo asociaal, moet dat nou, stelletje klootzakken', waarna de verdachten Tjoelker en zijn vrienden aanvielen.

In een slotwoord betuigden De W. en Ten C. hun spijt over het gebeurde. 'Ook ik heb een geweten. Ik heb straf verdiend, dat weet ik donders goed', aldus De W. De familie van het slachtoffer liet weten boos te zijn over de lichte eisen en het feit dat niemand dreigt te worden veroordeeld wegens schuld aan Tjoelkers dood.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden