Justitie: jonge crimineel onder dwang behandelen

Notoire jonge criminelen moeten desnoods onder dwang worden behandeld. Het Openbaar Ministerie wil deze nieuwe veelplegers daarom in een Inrichting voor Stelselmatige Daders (ISD) kunnen plaatsen.

AMSTERDAM - Deze oproep deed OM-baas Herman Bolhaar zaterdag in dagblad Het Parool. De ISD wordt nu nog voornamelijk gebruikt voor de 'klassieke' veelpleger, veelal verslaafden die herhaaldelijk kleine vergrijpen plegen. De overlast door deze verslaafde criminelen is inmiddels afgenomen.


De 'nieuwe veelpleger' is al jaren bezig aan een opmars, veelal criminele jongeren die zich schuldig maken aan inbraken, overvallen en drugshandel. Ze doen dit niet omdat ze verslaafd zijn, maar omdat ze merkkleding of telefoons willen kopen. Veelal opereren ze in groepen. Nederland kent zo'n 90 jeugdbendes. Een deel van deze groep is zwakbegaafd en/of kampt met een persoonlijkheidsstoornis. Sommigen groeien uit tot notoire criminelen.


'Ik ben zover dat ik wil overgaan tot programma's zoals we die ook op verslaafde veelplegers hebben losgelaten', aldus Bolhaar, die voorzitter is van het college van procureurs-generaal, het hoogste justitie-college. Hij signaleert dat veel criminele jongeren uit moeilijke gezinnen komen, waarin de ouders ook vaak probleemgedrag vertonen. 'Ze plegen bijvoorbeeld huiselijk geweld. Dan kun je zo'n jongen alleen via een heel nieuwe vorm van ingrijpen tot een nieuw leven dwingen.'


Officieren van Justitie zullen vaker eisen dat zulke risicojongeren in een ISD worden geplaatst, aldus het OM. 'Maar dan moeten er wel speciale programma's voor deze groep worden ontwikkeld', vindt Bolhaar. Hij spreek daarover met de minister.


De ISD-maatregel kan nu alleen nog worden opgelegd aan meerderjarigen. Dat gaat veranderen als het aan staatssecretaris Teeven (Justitie) ligt. Hij pleit ervoor om het volwassenenstrafrecht soms ook in te zetten voor 18-minners.


Sinds 2004 is het mogelijk om veelplegers maximaal twee jaar op te sluiten. In die periode worden ze behandeld. Ze krijgen onder meer leefstijltrainingen en therapie om hun cognitieve vaardigheden te verbeteren. Degenen die meewerken mogen een deel van die twee jaar doorbrengen in een zorginstelling, om zo hun terugkeer naar de maatschappij voor te bereiden. 'Voor veel ISD'ers is dat een motivatie. Het leven in een verslavingskliniek is fijner dan in een gevangenis', zegt Erik Masthoff, directeur Zorg en Behandeling van de gevangenis in Vught. Doel van de ISD is om hen uit de vicieuze misdaadcirkel te halen.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden