Justitie in defensief in bouwfraude

In het strafproces rondom de bouwfraude heeft het Openbaar Ministerie (OM) dinsdag meer dan een halve dag besteed aan een betoog dat moest aantonen dat justitie niet uit de bocht is gevlogen bij de vervolging van de bouwers....

ANP

Volgens de aanklagers hebben de vier bouwbedrijven en hun twaalf (ex-)directeuren een eerlijk proces gehad. Ook vindt justitie dat zij geen onoverkomelijke vormfouten heeft gemaakt.

Met het betoog liep het OM deels vooruit op het verwachte verweer van de advocaten. Die beginnen volgende week met hun pleidooien. De verdediging plaatst dan waarschijnlijk vraagtekens bij de beperkte omvang van de groep bouwers die zich moet verantwoorden voor de fraude in de sector. Daarbij waren vele tientallen bedrijven betrokken.

Officier van justitie Irene Meissen pareerde deze kritiek dinsdag alvast: 'Je hoeft niet iedereen te vervolgen, mits je maar een begrijpelijke en gemotiveerde keuze maakt.'

Justitie daagde uiteindelijk de wegenbouwdivisies van Koop Tjuchem, Heijmans, BAM en KWS voor de rechter, na een uitgebreide schifting van bedrijven die een rol hadden gespeeld in de bouwfraude .

De vier bouwbedrijven werden uitgekozen vanwege onder meer de regelmaat waarmee zij deelnamen aan vooroverleg en de omvang van de opdrachten die werden verdeeld.

Dat vervolgens uitsluitend managers van deze bedrijven werden meegezogen in de strafzaak, vindt justitie eveneens te verdedigen. 'Als je wat tegen de bouwfraude wilt doen, moet je je op de top van de bedrijven richten', constateerde Meissen. Het Openbaar Ministerie wil 'personen hoog in de organisaties verantwoordelijk maken, met als doel een einde te maken aan het vooroverleg'.

Justitie ging dinsdag secuur de hele waslijst met klachten van de verdediging langs. Daarbij nam het OM ook alvast een voorschot op de kritische kanttekeningen die de advocaten volgende week kunnen plaatsen bij de herkomst van belangrijke bewijsstukken in de fraudezaak .

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden