Justitie heeft zaak tegen 'schone' rechter Di Pietro bijna rond

De kans is groot dat tegen Antonio Di Pietro, symbool van de strijd tegen de corruptie, een proces zal beginnen wegens heling en machtsmisbruik....

JAN VAN DER PUTTEN

Van onze correspondent

Jan van der Putten

ROME

Het is vrijwel zeker dat de aanvraag voor een proces tegen Di Pietro zal worden gehonoreerd. Dat kan zijn politieke carrière in de kiem smoren. Vóór zijn officiële entree in de politiek wilde hij zijn justitiële problemen oplossen, maar een regeringsprogramma heeft hij al bekend gemaakt. Volgens zijn vroegere superieur, hoofdprocureur Borrelli, lijken degenen die Di Pietro politiek hebben willen uitschakelen, uitstekend in die opzet te slagen.

De rechters-commissarissen Salamone en Bonfigli hebben sinds mei vijfhonderd politici en ondernemers ondervraagd over de beschuldigingen tegen Di Pietro en over de achtergrond van zijn aftreden als onderzoeksrechter een jaar geleden. Een deel van hun onderzoek is nog niet af. Dat gaat over de door Di Pietro aan de kaak gestelde 137 complotten tegen het team van Schone Handen.

Di Pietro wordt verdacht van misstappen die in het niet vallen vergeleken met de door hem ontdekte mega-schandalen. Hij zou heling hebben gepleegd door in 1989 een lening van 180 duizend gulden te sluiten met zijn toenmalige vriend Giancarlo Gorrini en die pas vijf jaar later zonder rente terug te betalen. Met dat geld heeft hij een huisje verbouwd en een tweedehands Mercedes gekocht van de verzekeringsmaatschappij van Gorrini.

Di Pietro zou de aanstelling van zijn vrouw tot chef bij Gorrini's firma hebben doorgedrukt. Hij zou Gorrini hebben geprest om 300 duizend gulden speelschuld te betalen van hun gemeenschappelijke vriend Eleuterio Rea. Als lid van een selectiecommissie - waaruit hij zich na de eerste zitting terugtrok - zou hij de benoeming van deze Rea tot politiechef van Milaan hebben doorgedrukt.

Drie episodes gaan over de uitrusting van het Paleis van Justitie van Milaan met computers. Di Pietro zou daarbij door pressie een sleutelfunctie voor zichzelf hebben verworven en de leverantie-order in handen hebben gespeeld van een bedrijf van twee vroegere medewerkers.

Eén aanklacht tegen Di Pietro wil justitie seponeren. Ook de aanklachten tegen Gorrini en de - door toedoen van Di Pietro veroordeelde - smeergeldfinancier Sergio Cusani zouden terzijde moeten worden geschoven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden