REPORTAGE

Justitie 'heeft er de ballen verstand van'

Beulen, idioten, tunnelvisie. Ex-wethouder Jos van Rey en zijn vriend Piet van P. komen bij de rechtbank woorden tekort om te vertellen wat ze van het OM en de aanklachten vinden.

Het stadskantoor in Roermond dat de gemeente voor 15,5 miljoen euro kocht van projectontwikkelaar Piet van P. Jos van Rey was toen wethouder.Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Het advies van hoge ambtenaren was: niet doen. Want in tijden van bezuinigingen ga je als gemeente niet zo maar een duur stadskantoor kopen. Toch zette het gemeentebestuur van Roermond door: voor 15,5 miljoen euro werd vijf jaar geleden een kantoorgebouw gekocht van projectontwikkelaar Piet van P. om er de publiekswinkel en enkele andere gemeentediensten te vestigen.

'Piet moet geholpen worden', zou de VVD-wethouder volgens een oud-ambtenaar hebben gezegd toen hij weer eens terugkwam van een reisje naar de vakantievilla van zijn vriend in Saint-Tropez. Want de projectontwikkelaar kon geen huurder vinden voor het kantoorgebouw. Een andere oud-ambtenaar verklaarde op de vraag van de rijksrecherche waarom het pand tegen het ambtelijke advies toch werd gekocht: 'Jos zal het zo gewild hebben.'

Rancuneus

Van Rey doet de verklaringen af als onbetrouwbaar en zelfs rancuneus. 'Het lijkt wel of de rijksrecherche het al strafbaar vindt als een gemeente-bestuur afwijkt van een ambtelijk advies', schampert hij donderdag tijdens de vijfde zittingsdag van de rechtszaak tegen hem.

Het Openbaar Ministerie 'heeft de ballen verstand' van hoe het openbaar bestuur werkt, aldus Van Rey (70). Zijn vriend de projectontwikkelaar Piet van P. (72) vindt dat justitie ook helemaal geen verstand heeft van projectontwikkeling. De derde verdachte, oud-wethouder Tilman Schreurs, heeft even-eens geen hoge pet op van het corruptieonderzoek. 'Ik snap het nog steeds niet', zegt hij met een snik in zijn stem. 'Ik was verdomme wethouder, geen crimineel.'

Donderdag komen vier stedelijke projecten aan de orde, waarvan de ontwikkelingen rond het Kazernevoorplein (waarvan het stadskantoor een onderdeel is) en de ECI Cultuurfabriek de meeste aandacht krijgen. Beide projecten zijn niet openbaar aanbesteed, maar direct gegund aan Van P. Beide gebouwen werden later ook nog eens door de projectontwikkelaar aan de gemeente verkocht voor een hogere prijs dan aanvankelijk getaxeerd.

Lees ook

Minister Plasterk moet getuigen in de zaak tegen Van Rey, omdat hij vorige week over de zaak heeft getwitterd. Dat heeft de rechtbank in Rotterdam maandag bepaald. Lees hier meer.

'Niets stiekem gebeurd'

De verdenking is dat beide vrienden dat al eerder hadden afgesproken, maar dat wordt stellig ontkend door de verdachten. 'Er is niets stiekems gebeurd', verzekert Van Rey. 'Zoiets regel je niet even tijdens een reisje naar Saint-Tropez', aldus Van P.

Het beeld dat uit het 110 ordners beslaande dossier naar voren komt, is dat Van P. met name zijn vriend Van Rey - en in mindere mate oud-wethouder Schreurs - in de watten legde met reisjes en etentjes, en daardoor een voorkeursbehandeling genoot van het Roermondse gemeentebestuur. Onzin, roepen de drie verdachten in koor. 'Van P. heeft geen voorkeurspositie of enig voordeel gehad', aldus Van Rey.

Maar de vraag waarom op een document bij de eerste taxatie van de ECI Cultuurfabriek (4,3 miljoen euro) het woordje 'onverteerbaar'is gekrabbeld, in een handschrift dat op het zijne lijkt, beantwoordt de voormalige VVD-wethouder niet. Eerst draait hij eromheen, dan zegt hij dat hij niet weet of dat zijn handschrift is. Enkele weken na de eerste taxatie kwam er een tweede taxatie: 5,5 miljoen euro.

Oud-wethouder Jos van Rey arriveert met advocate Gitte Stevens bij de rechtbank in Rotterdam voor de voortzetting van zijn strafzaak.Beeld ANP

Gebruikelijke werkwijze

Ook werd op het kantoor van Van P. een conceptvoorstel voor de exploitatie van de parkeergarage op het Kazernevoorterrein gevonden, dat de projectontwikkelaar met zijn aantekeningen en gewenste aanpassingen had teruggefaxt naar de gemeente. 'Had Van P. dan invloed op het voorstel dat naar het college ging?', vroeg rechtbankvoorzitter Jacco Janssen. Van Rey schudt zijn hoofd: 'Planinformatie moet je uitwisselen en delen. Dat is de gebruikelijke werkwijze. Anders komt niets tot stand. Het verklaart ook het succes van Roermond.

Van Rey en Van P. wisselen elkaar af in het beschimpen van het OM. Verhoren zijn 'gemanipuleerd', de rijksrecherche bestaat uit 'beulen', getuigen hebben 'idiote' dingen gezegd, justitie heeft last van 'tunnelvisie', er is geen greintje bewijs van omkoping. Van Rey: 'Bij alle verhoren ging het maar om één ding: Jos moet worden gepakt.' Het OM 'heeft zijn leven kapotgemaakt'.

En wat dat de maatschappij niet allemaal niet heeft gekost? 'Ik heb uit bronnen vernomen dat het onderzoek meer dan 10 miljoen euro heeft gekost', beweert hij. Zijn vriend zegt dat de zaak een enorme impact heeft gehad op hem, zijn familie en zijn bedrijf. 'Bij banken, woningcorporaties en gemeenten werd ik opeens bekeken alsof ik een schooier was', aldus Van P. 'De schande die over je wordt uitgestort. Ze kunnen me allemaal de moord stikken.'

Beeld Marcel van den Bergh
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden