Justitie had piloot al eerder in vizier

Slechts weinig piloten van Transavia waren niet op de hoogte van het verleden van hun collega Julio P., de voormalige Argentijnse marinevlieger die dinsdagmiddag op het vliegveld van Valencia is aangehouden.

Van onze verslaggever Willem Beusekamp

‘Het lijkt mij uitgesloten dat de directie van niets wist’, aldus een collega van de 57-jarige P. die op 1 november 1988 in dienst trad van Transavia. Deze bezit zowel de Argentijnse als, sinds 1995, de Nederlandse nationaliteit.

Senioriteitslijst

Op de zogenaamde senioriteitslijst van de vliegmaatschappij met in totaal 512 piloten staat gezagvoerder P. op plaats 23. Hij behoort derhalve tot de top van Transavia. Een andere collega: ‘Aan oudere piloten schijnt hij zelfs over zijn acties in Argentinië te hebben opgeschept. Een van hen heeft mij dat een paar jaar geleden verteld.’

P. (57) was volgens de Argentijnse justitie betrokken bij de beruchte dodenvluchten in de Vuile Oorlog ten tijde van de militaire junta (1976-1983) in zijn geboorteland. Vermoedelijk 35 duizend tegenstanders van het regime werden uit de weg geruimd en vaak vanuit vliegtuigen in zee gegooid.

Volgens het Spaanse arrestatiebevel heeft P. als luitenant-vlieger in die jaren toestellen bestuurd waarmee gedrogeerde gevangenen vanuit een militair foltercentrum in Buenos Aires werden opgehaald om ze vervolgens boven zee te dumpen. Hem wordt medeplichtigheid verweten aan de gewelddadige dood van minstens duizend mensen.

Aanhoudingsbevel

Volgens de Nederlandse justitie is de aanhouding van P. mede toe te schrijven aan de Nationale Recherche die vorig jaar tips kreeg over P. Op basis van onderzoek, aldus het OM, vaardigde Argentinië in maart dit jaar een internationaal aanhoudingsbevel af. Waarom het nog zo lang zou duren voordat de verkeersvlieger werd aangehouden, is onduidelijk.

De directie van Transavia, onderdeel van KLM-Air France, beperkt zich tot de volgende mededeling: ‘Een vervelende kwestie voor een van onze medewerkers’. Verwezen wordt verder naar de laatste screening van P. door de AIVD in 2004. Het betreft een routinecontrole door de inlichtingendienst waaraan het vliegpersoneel van alle Nederlandse luchtvaartmaatschappijen zich eenmaal in de vijf jaar moet onderwerpen.

Transavia (ANP) Beeld
Transavia (ANP)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden