Justitie fors in de fout met beelden van schoppartij

Justitie had de camerabeelden van de zware mishandeling begin dit jaar in Eindhoven nooit integraal mogen uitzenden op de televisie. De rechtbank in Den Bosch sprak woensdag zelfs van 'onherstelbare vormverzuimen' door het Openbaar Ministerie en legde de verdachten van de schoppartij daarom lagere celstraffen op.

VAN ONZE VERSLAGGEVER PETER DE GRAAF

DEN BOSCH - Met het vrijgeven van de beelden in het opsporingsprogramma Bureau Brabant is 'inbreuk gemaakt op de persoonlijke levenssfeer' van de verdachten én het slachtoffer. Volgens de rechtbank had het OM kunnen weten dat 'een oncontroleerbare verspreiding via de moderne communicatiemiddelen' zou plaatsvinden en dat uitzending van de beelden grote gevolgen zou hebben voor de privacy van verdachten en slachtoffer.

Ook tikte de rechter het OM op de vingers wegens een vormfout: er was geen formele goedkeuring door de hoofdofficier van justitie of de persofficier voor uitzending van de beelden. Een andere grond voor strafvermindering is de 'buitengewoon grote media-aandacht' die ontstond en die grote gevolgen heeft gehad voor de verdachten.

'Nadat het beeldmateriaal door de officier van justitie was vrijgegeven en de identiteit bekend was geworden, zijn de verdachten door bekende en onbekende personen benaderd. Hun namen, adressen en telefoonnummers stonden op internet. Ze zijn op straat herkend en tot in hun woning achtervolgd. Ze zijn hun opleiding en/of werk kwijtgeraakt. Ze zijn bedreigd', aldus de rechtbankvoorzitter.

Ze onderstreepte dat de beelden 'nog steeds op elk moment te bekijken zijn op internet'. En dat de verdachten vrezen dat de beelden hen 'ook in de toekomst nog zullen achtervolgen en verstrekkende gevolgen zullen hebben voor hun verdere leven'. Volgens de rechtbank heeft het OM niet duidelijk kunnen maken waarom 'minder ingrijpende opsporingsmiddelen' niet zijn toegepast.

De rechtbank gaf de verdachten een strafvermindering van twee maanden cel. Hoofdverdachte Brent L. (nu 18) kreeg 10 maanden jeugddetentie, waarvan 4 maanden voorwaardelijk, wegens poging tot doodslag. Hij deelde begin januari de meeste schoppen en trappen uit. Het OM had tegen hem de maximale straf van twee jaar cel geëist.

Ook Tom K. (17) werd veroordeeld voor poging tot doodslag: 6 maanden jeugddetentie, waarvan 3 voorwaardelijk. Brett S. (19) kwam er vanaf met 4 maanden cel ,waarvan 2 voorwaardelijk, wegens openlijke geweldpleging. De jongste verdachte, Stefano B. (nu 16), werd vrijgesproken: hij stond er wel bij, maar 'heeft zelf niets gedaan'.

Het OM gaat in beroep tegen de 'lage' straffen voor Brent L. en Tom K. Over de kritiek van de rechtbank zei persofficier Juliette Nederlof: 'We zullen het vonnis nader bestuderen.' Volgens het OM hebben de beelden succes gehad: de verdachten waren binnen een dag bekend. 'Ze hebben de enorme media-aandacht vooral aan zichzelf te wijten. Ze wisten dat hun buitensporige geweld ophef zou veroorzaken.'

Peter van de Laar, advocaat van Tom K., is blij dat 'de rechter niet is meegegaan met de hetze' tegen de verdachten. Volgens hem is het OM flink op de vingers getikt. 'Er is een lijn getrokken. Hoe ernstig de zaak ook is, je moet je aan de regels houden.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden