nieuwsPro-formazitting

Justitie en artsen steggelen over inzage medische dossiers Thijs H.

Het Openbaar Ministerie ligt in de clinch met een aantal artsen over het overhandigen van medische stukken van drievoudig moordverdachte Thijs H. (27). Dat bleek maandag tijdens de tweede pro-formazitting voor de rechtbank in Maastricht.

Politieagenten doen onderzoek op de Brunssummerheide waar verdachte Thijs H. twee mensen zou hebben neergestokenBeeld ANP

De artsen beroepen zich op hun medisch beroepsgeheim en weigeren de medische dossiers af te staan. De officier van justitie liet maandag weten dat de rechter is ingeschakeld om de stukken alsnog te krijgen.

Volgens advocaat Serge Weening werkt zijn cliënt volledig mee aan het onderzoek. ‘Jullie mogen mijn gegevens bij alle betrokkenen opvragen’, heeft hij volgens zijn raadsman gezegd. Thijs H. had ernstige psychische problemen en was onder behandeling bij ggz-instelling Mondriaan. 

Tijdens de vorige rechtszitting in augustus bekende hij dat hij eerder dit jaar in Den Haag en op de Brunssummerheide in Zuid-Limburg drie mensen heeft doodgestoken die hun hond aan het uitlaten waren. Volgens hem verkeerde hij in een psychose ten tijde van de delicten en kreeg hij ‘opdrachten’ om de mensen te doden. Het OM twijfelt echter aan die bekentenis en sluit niet uit dat de verdachte de psychoses veinst.

Drugs

Thijs H. is van eind augustus tot medio oktober onderzocht in het Pieter Baan Centrum (PBC). Dat uitgebreide psychiatrisch en psychisch onderzoek moet duidelijkheid geven over de geestesgesteldheid van de verdachte. Het rapport is nog niet klaar, maar advocaat Weening kent al wel de voornaamste conclusies. Daarover wilde hij maandag echter niets zeggen.

Het PBC-rapport is vooral van belang om iets te kunnen zeggen over de mate van toerekeningsvatbaarheid of ontoerekeningsvatbaarheid van H. tijdens de steekpartijen. Dat heeft weer grote gevolgen voor de straf die de verdachte zou kunnen worden opgelegd.

Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) en een toxicoloog hebben ook een haar van Thijs H. onderzocht om te bepalen of hij onder invloed was van drugs. De onderzoekers hebben daarin amfetaminesporen gevonden, maar die komen volgens advocaat Weening van het adhd-medicijn dexamfetamine dat Thijs slikte. Volgens Weening heeft zijn cliënt ooit wel een langere periode hard drugs gebruikt, maar deed hij dat al lang niet meer toen hij in mei de fatale steekpartijen zou hebben gepleegd.

De rechtszitting duurde maandag slechts tien minuten. Er werd kort gesproken over de stand van het onderzoek. Thijs H. was daarbij aanwezig. Hij maakte een wezenloze, doffe indruk. In zijn hals waren rode krassen zichtbaar, sporen van een suïcidepoging die hij deed geruime tijd voor de delicten waarvan hij wordt verdacht.

 Volgens Weening zag hij enorm op tegen de rechtszitting. ‘Hij is een doodgewone, intelligente jongen die door een hel gaat’, aldus de advocaat. Maar het is ook iemand met psychische problemen. Daarover zei Weening slechts: ‘Zijn psychische toestand nu is beter dan destijds.’

Spijt

Eerder was al bekend geworden dat Thijs H. een brief heeft geschreven aan de nabestaanden van de drie slachtoffers. Daarin zou hij spijt betuigen over zijn daden. De nabestaanden hebben de brief echter (nog) niet willen lezen. Volgens advocaat Phil Boonen, die de nabestaanden van de Limburgse slachtoffers bijstaat, zijn ze daar nog niet aan toe. Zo’n brief van de verdachte geeft altijd een dubbel gevoel, aldus Boonen: meent hij het echt of probeert hij slechts sympathie te wekken?

Advocaat Weening ontkent dat zijn cliënt de brief heeft geschreven om sympathie te wekken. Het is ‘geen charme-offensief’. Verder is de brief vooral iets ‘tussen Thijs en de nabestaanden’, waarvan de inhoud wat hem betreft niet openbaar wordt gemaakt.

Tijdens de korte zitting werd ook duidelijk dat de ouders van H. daags na de steekpartijen op de Brunssummerheide een mes uit het messenblok in de keuken van het ouderlijk huis hebben overgedragen aan de politie. Dat zou het mes zijn dat de verdachte heeft gebruikt bij het doodsteken van beide Limburgse slachtoffers.  Volgens advocaat Weening blijkt daaruit dat ook de ouders volledig meewerken aan het onderzoek. 

Eerder liet het OM doorschemeren dat de ouders niet erg meewerkend waren, omdat ze onder meer de kleding en rugzak van Thijs H. net na de steekpartijen zouden hebben gewassen.  Volgens Weening  waren de ouders vooral bekommerd om hun zoon, die ernstige psychische problemen had. Ze hebben geen moment de link gelegd tussen hun zoon en de fatale steekincidenten, aldus de raadsman.

De volgende zitting is op 17 december.

Lees ook:

Thijs H. heeft bekend dat hij in mei drie moorden heeft gepleegd. Volgens H. heeft hij in een psychose een 56-jarige vrouw in de Scheveningse Bosjes doodgestoken, evenals een vrouw en een man op de Brunssummerheide. Maar het Openbaar Ministerie twijfelt aan zijn verklaring. 

Vijf vragen over de drievoudige moordzaak in mei: ‘Ergens in het hoofd van Thijs is het fout gegaan.’

Schizofreniepatiënt Bart de Ruijter weet hoe het is om door psychoses gesloopt te worden, hij werd de stemmen in zijn hoofd de baas. ‘Als je een psychose hebt, ga je door een hel. Het is echt lijden.’

Thijs H., een doodgewone, leuke, slimme jongen die nu verdacht wordt van drievoudige moord. Hoe kan dat?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden