Justitie eist zware straf in Clickfonds

Het Openbaar Ministerie heeft donderdag een celstraf geëist tegen Clickfonds-hoofdverdachte Han V. van tweeëneenhalf jaar, waarvan twee onvoorwaardelijk. Om die harde eis kracht bij te zetten, uitte het OM een aantal beschuldigingen die niet juist of niet bewezen zijn....

Van onze verslaggever

Gezien de hoogte van de eis kan een veroordeling ook daadwerkelijk leiden tot een celstraf voor V. Dat zou de eerste keer zijn in Operatie Clickfonds, die eind 1997 begon en al een reeks veroordelingen tot taakstraffen opleverde.

Ook eisten officier van justitie H. de Graaff, de regisseur van Clickfonds, en zijn rechterhand J. Tonino dat V. wordt veroordeeld tot een geldboete van vijf ton. V. noemde de eis 'zwaar'. 'Ik had dit niet verwacht.'

Han V. staat terecht samen met zijn drie ex-mede-directeuren van het voormalige effectenbedrijf Leemhuis & Van Loon. Ad van der R. zou acht maanden moeten krijgen, waarvan vier voorwaardelijk, en een boete van twee ton. De eisen tegen Hans L. en Peter van L. zijn gelijk: ieder zes maanden voorwaardelijk en een boete van twee ton. Tegen de BV eiste het OM een boete van twee ton.

Justitie acht bewezen dat de bank en haar vier ex-directeuren een criminele organisatie vormden met als doel het plegen van belastingfraude, valsheid in geschrift en heling via een systeem van coderekeningen. Volgens de advocaten van verdachten kan die criminele organisatie nooit hebben bestaan, omdat coderekeningen tot op de dag van vandaag volstrekt legaal zijn en door alle banken worden aangeboden.

Ook herhaalden zij hun felle kritiek op de werkwijze van het OM. Dat zou de belangen van de verdachten op grove wijze hebben veronachtzaamd, en Nederlandse en Zwitserse onderzoeksrechters hebben misleid om cruciaal bewijsmateriaal te vergaren. Daarom moet justitie volgens hen niet-ontvankelijk worden verklaard; hun cliënten gaan dan vrijuit.

De Graaff en Tonino namen Operatie Clickfonds in verdediging. De ontdekking van de coderekeningen was 'een schot in de roos', waardoor met 'een kleine honderd individuele rekeninghouders' fiscaal of strafrechtelijk kon worden 'afgerekend'.

De verdachten hanteren het 'hardrijders-excuus': 'Omdat veel andere hardrijders niet worden gepakt, mag ik ook niet worden gepakt.' Tonino: 'Het resultaat van Clickfonds is als een langzame flitsfoto waarop in het felle magnesiumlicht veel praktijken meedogenloos zijn vastgelegd.'

Om de gelaakte 'praktijken' meer reliëf te geven, bevatte het requisitoir nogal wat feiten die weinig of niets met Leemhuis & Van Loon te maken hadden. Toen Hans L. werd beticht van het aanhouden van een 'zwarte rekening in Zwitserland', werd hij door L.'s advocaat J. Pen geïnterrumpeerd. 'Ongepast', vond Pen. 'Dat was geen zwarte rekening.' De rechter droeg daarop het OM op het requisitoir van onbewezen beschuldigingen te zuiveren.

Vandaag wordt de behandeling van Leemhuis & Van Loon afgesloten. De rechtbank zal op 22 juni vonnis wijzen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden