Justitie eist tot 6,5 jaar cel in Andesproces, 1,5 voor Holleeder

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vandaag celstraffen tot 6,5 jaar geëist in het Andesproces, tegen Holleeder eiste Justitie 1,5 jaar. Tegen Danny K. en Dick Vrij  respectievelijk 6,5 jaar en 4,5 jaar geëist wegens het leiden van een criminele organisatie. De organisatie zou zich schuldig hebben gemaakt aan geweldsmisdrijven en het witwassen van geld.

null Beeld anp
Beeld anp

Het OM wil dat Willem Holleeder een celstraf van 1,5 jaar krijgt opgelegd. Ook wil het OM dat hij nog 1095 dagen van een vorige veroordeling uitzit. Holleeder zou betrokken zijn geweest bij een poging tot afpersing van een gewezen voorman van de Hells Angels. Ook zou hij misdaadjournalist Peter R. de Vries ernstig hebben bedreigd. Omdat hij deze misdrijven in zijn proeftijd heeft gepleegd, wil het OM dat de rechtbank zijn voorwaardelijke vrijlating ongedaan maakt. Holleeder had in een vorige afpersingszaak negen jaar cel gekregen en kwam in januari 2012 na zes jaar zitten voorwaardelijk vrij.

Holleeder was volgens Peter R. de Vries woest over de verfilming van diens bestseller over de Heinekenontvoering. Hij was naar de woning van De Vries gereden om daar onder het uiten van een reeks bedreigingen te eisen dat zijn naam in de film niet zou worden genoemd.

Politie en justitie startten in 2010 een onderzoek naar de veronderstelde misdaadorganisatie van Danny K. en Dick Vrij. Het leeuwendeel van het bewijs wordt gevormd door talloze afgeluisterde gesprekken. De verdachten waanden zich volgens het OM onaantastbaar. De beide hoofdverdachten figureren al sinds jaar en dag in het criminele milieu.

Bij het witwassen van miljoenen misdaadgeld zijn K. en Vrij vermoedelijk geholpen door enkele horlogehandelaren die zich daarvoor leenden en hen dus faciliteerden. Twee ex-vriendinnen en Angela van H., de huidige vriendin van Danny K., hebben volop geprofiteerd van K.'s criminele verdiensten en zich op die manier schuldig gemaakt aan witwassen. Tegen de drie vrouwen is tot twee jaar cel geëist.

Tegen vier mannen die een ondergeschikte rol in de reeks feiten zouden hebben gespeeld, eiste het OM straffen tot 15 maanden.
Willem Holleeder werd in december opgepakt voor weer een andere zaak: het OM verdenkt hem ervan dat hij opdracht heeft gegeven voor twee liquidaties, gepleegd in 2005 en 2006.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden