Justitie eist dertig maanden tegen 'aanstichter rellen'

De officier van justitie mr. F. Oosterhuis heeft vrijdag voor de rechtbank in Haarlem dertig maanden gevangenisstraf geëist tegen de..

Van onze verslaggever

HAARLEM

25-jarige Feyenoord-supporter J. L. uit Bodegraven. Zij acht hem schuldig aan openlijke geweldpleging en lidmaatschap van een criminele organisatie.

L. stond terecht wegens zijn aandeel in de massale vechtpartij tussen Amsterdamse en Rotterdamse hooligans op een weiland bij Beverwijk. Oosterhuis ziet in L. de organisator van de vechtpartij. L. ontkent dat.

Volgens de officier gaf L. in Beverwijk het sein tot de aanval. Ze baseerde zich op de getuigenis van een andere Feyenoord-supporter. Oosterhuis meende dat L. er ook mede verantwoordelijk voor was dat in Beverwijk de Ajax-aanhangers Carlo Picornie en Fred Joos van hun groep geïsoleerd raakten. Dat kostte Picornie het leven; Joos ontsnapte ternauwernood aan de dood.

Ondanks die beschuldiging wilde de officier L. niet vervolgen voor doodslag van Picornie en poging tot doodslag van Joos. Ze hield het bij openlijke geweldpleging. L. had alleen bekend iemand een klap met een bezemsteel te hebben gegeven.

Goed voorbereid bestreed J.L. zijn invloed in de supportersgroep van Feyenoord en zijn vermeende rol als organisator van het treffen in Beverwijk. Hij bezit geen mobiele telefoon, hij heeft geen contact met ajacieden, laat staan dat hij op die zondag in maart de twee partijen naar elkaar toe leidde.

'Ik had een gerucht gehoord over een confrontatie, maar verder wist ik niets. Ik ben geen generaal.' Ook binnen de supportersgroep is hij geen autoriteit: 'Ik ben een jochie van 25. Er lopen gasten van 35 bij.'

L. gaf wel toe een ruzie te hebben beslecht tussen Feyenoord-hooligans onderling over een op het weiland opgenomen videoband. Hij had de band afgenomen en aan iemand anders gegeven, die de opnames met waarschijnlijk belangrijk bewijsmateriaal heeft vernietigd. Dat ingrijpen had volgens hem echter niets te maken met een eventuele hoge status onder de supporters.

De hooligan zei zich niet verantwoordelijk te voelen voor de ongelukkige positie waarin de Ajax-fans Picornie en Joos terecht kwamen. 'Dat ze los kwamen van hun eigen groep, is hun eigen schuld. U gelooft toch niet dat ik ajacieden achterna ben gegaan met de intentie dat ze dan achter mij er een paar konden afslachten. Als ik dat had gezien, had ik er wat van gezegd. Voor zover ze naar mij luisteren, natuurlijk.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden