Justitie eist 6 jaar cel tegen Jansen Steur

Het Openbaar Ministerie heeft dinsdag 6 jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf geëist tegen de Enschedese neuroloog Ernst Jansen Steur, voor het toebrengen van zwaar lichamelijk en psychisch letsel, verduistering van geld en diefstal van medicijnen.

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTER LIDY NICOLASEN

ALMELO - Het OM acht Jansen Steur verminderd toerekeningsvatbaar vanwege verslaving aan slaapmiddelen, een adhd-stoornis en neiging tot narcisme. Maar dat maakt hem niet minder strafbaar.

Officier van justitie Marjolein van Eykelen heeft de rechtbank in Almelo bovendien gevraagd Jansen Steur bij een volgende zitting, op 17 december, op de rechtbank in voorlopige hechtenis te laten nemen. Ze acht de kans op vluchtgevaar groot omdat hij geen vaste verblijfplaats heeft in Nederland.

Het OM deelde de mening van deskundigen dat Jansen Steur hapsnap diagnoses stelde en lukraak experimenteerde met het medicijn Exelon. Juist in de periode dat hij de foute diagnoses stelden, verkeerde hij onder invloed van slaapmiddelen die tot geheugenproblemen, concentratieverlies, verminderde alertheid en verwardheid leiden. De verslaving werd zijn eerste levensbehoefte, niet zijn patiënten, die hij opzadelde met ziekten als alzheimer, parkinson of ms.

Gedragsdeskundigen hebben de rechtbank dinsdag verteld dat Jansen Steur mogelijk zelf aan een beginnende vorm van dementie lijdt, naast een autistische stoornis en adhd. Zij typeren hem als een angstige en depressieve man, onzeker en behept met een groot wantrouwen. Hij was altijd op zoek naar erkenning, die hij uiteindelijk kreeg van zijn patiënten.

Letselschade-expert Yme Drost, die veel oud-patiënten van Jansen Steur bijstaat, reageerde opgelucht en tevreden op de strafmaat. Lang hadden ze in de neuroloog een vriendelijke flamboyante arts gezien, vertelde de officier van justitie in het requisitoir. Ze stelden een blind vertrouwen in hem, ook al was hij weinig mededeelzaam en gaf hij ze soms alleen een folder of verwees hij ze naar internet voor informatie.

Jansen Steur liet zich noch door zijn patiënten noch door collega's tegenspreken. Het bijhouden van dossiers achtte hij niet nodig. Hij week af van de standaardprocedure en protocollen, maar maakte daarvan geen melding. Hij verzamelde materiaal voor onderzoek, maar publiceerde nooit over beginnende dementie, de ziekte die hij vooral diagnosticeerde.

Zijn tweelingbroer en zoon achten een ernstig auto-ongeluk in 1990 de oorzaak van alle ellende. Jansen Steur zou in de jaren daarna van een charismatisch man zijn veranderd in een narcistisch persoon. Maar volgens collega's en zijn voormalige secretaresse was hij altijd al een moeilijke man.

Jansen Steur schaamt zich en voelt zich schuldig, zei hij. Hij zoekt de oorzaak van de ontsporing in zijn jeugd. Hij beschouwt zich als een tweedegeneratie-oorlogsslachtoffer, een kind van 'foute ouders'. Jansens vader, een nazispion, zat na de oorlog zes jaar vast. Jansen Steur en zijn tweelingbroer zijn in 1945 geboren. Thuis werd niet gesproken over het oorlogsverleden. 'Veel kinderen van foute ouders hebben dezelfde klachten en verschijnselen, en dat blijft altijd onderbelicht', zei hij.

Maandag voert de advocaat van Jansen Steur, Frank van Gaal, zijn verdediging. 'Doorgeslagen', noemde hij de eis alvast. 'Ik heb het idee dat er veel emotie meespeelt in deze eis.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden