Justitie eist 5 jaar cel tegen ex-docent Cheider vanwege seksueel misbruik leerlingen

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vijf jaar celstraf geëist tegen oud-docent Ephraïm S. (30) van de orthodox joodse Cheiderschool in Amsterdam vanwege seksueel misbruik van vier leerlingen. Ook eiste het OM dat hij het beroep van docent vijf jaar lang niet mag uitoefenen.

De school van de Joodse Kindergemeenschap Cheider in Amsterdam. Foto Freek van den Bergh Beeld Freek van den Bergh

S. wordt verdacht van het plegen van ontucht met zes leerlingen. Zelf ontkent hij alle aantijgingen. Bij vier leerlingen, tussen de 6 en 13 jaar oud, acht het OM het bewijs wettig en overtuigend bewezen. 

De officier van justitie wees erop dat de strafeis hoger is dan bij vergelijkbare zaken vanwege het recidivegevaar en de opstelling van de verdachte. Hij wilde niet meewerken aan verschillende onderzoeken. In het Pieter Baan Centrum concludeerden onderzoekers dat pedofilie niet kan ‘worden aangetoond doch ook zeker niet met zekerheid [kan] worden uitgesloten’. Daardoor was het niet mogelijk om een tbs-maatregel te eisen. Dat S. het misbruik pleegde in zijn hoedanigheid als docent met kinderen die aan zijn zorg waren toevertrouwd, werkte ook strafverzwarend.

Het veronderstelde misbruik vond plaats in 2011 en 2012 op de school waar S. lesgaf aan groep 3, 4 en 5. Hij zou de leerlingen hebben gemasseerd en aangeraakt bij hun kruis. Bij twee van hen zou er ook sprake zijn geweest van penetratie. 

De aanloop naar de aangifte verliep moeizaam. In juni 2012 maakte de directeur van Cheider bij de Amsterdamse zedenpolitie melding van een voorval met grensoverschrijdend gedrag door een docent. Ouders twijfelden of ze aangifte wilden doen en zagen daar na raadpleging van een rabbijn van af. De school stuurde alle ouders een brief dat een meester was geschorst vanwege grensoverschrijdend gedrag. Andere ouders trokken hun melding in na gesprekken met een psychiater en een ontmoeting met de vader van de verdachte. In ruil zou S. zich niet meer laten zien op school. Hij had toen al laten weten dat hij in september naar Israël ging verhuizen en de school daarom zou verlaten. Daarna kwamen meer meldingen binnen. Na forse druk van de onderwijsinspectie heeft het schoolbestuur na maanden uiteindelijk toch aangifte gedaan.

In februari 2016 werd S. aangehouden in Israël en in november werd hij uitgeleverd aan Nederland. Sindsdien zit hij in voorarrest. Op advies van zijn verdediging heeft hij niet meegewerkt aan rapportages, onder meer in het Pieter Baan Centrum.

De rechtszaak in de rechtbank in Amsterdam is maandag begonnen. Toen werden onder meer achter gesloten deuren videobeelden van de verhoren van de leerlingen bekeken. Dinsdag kwamen twee getuigedeskundigen aan het woord die waren opgeroepen door de verdediging en de rechtbank. Ook spraken een leerling en een vader over het misbruik. De advocaat van de slachtoffers las eveneens de verklaring voor van een moeder die er niet bij kon zijn omdat ze nu met haar gezin in België woont. Morgen wordt de zaak hervat. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden