NieuwsMoordzaak

Justitie eist 24 jaar celstraf tegen Thijs H., die vorig jaar drie mensen doodstak

Het Openbaar Ministerie heeft dinsdag 24 jaar celstraf en tbs met dwangverpleging geëist tegen Thijs H., die vorig jaar mei drie mensen doodstak in Den Haag en op de Brunssummerheide.

De officieren van justitie, van Gosen (R) en Holthuis (L), voorafgaand aan de inhoudelijke behandeling van de strafzaak tegen Thijs H. Beeld ANP

Volgens justitie was de 28-jarige verdachte niet volledig, maar wel verminderd toerekeningsvatbaar tijdens de moorden. Hij heeft op gruwelijke wijze drie willekeurige mensen om het leven gebracht, zei de officier van justitie. ‘Alle drie de slachtoffers zijn afgeslacht en dood achtergelaten.’ 

Zelfs als de rechtbank oordeelt dat H. wel volledig ontoerekeningsvatbaar was en handelde onder invloed van een psychose, dan heeft hij die zelf veroorzaakt of verergerd door zijn drugs- en medicijngebruik, aldus de aanklager. Hij wist wat de risico’s van blowen waren, maar deed het toch, zei de officier.

Deskundigen van het Pieter Baan Centrum hebben H. volledig ontoerekeningsvatbaar verklaard. Zij adviseren hem geen straf, maar alleen tbs met dwangverpleging op te leggen. Ook de verdediging, die woensdag met het pleidooi komt, lijkt daarop aan te sturen.

Scherpe kritiek

De twee officieren van justitie hebben echter scherpe kritiek op het PBC-rapport, dat zij betitelen als ‘een gemankeerd onderzoek’. Het leunt volgens het OM te veel op de verklaringen van de verdachte zelf, zijn ouders en referenten (zoals vrienden en bekenden) die juist waren aangedragen door de ouders.

Volgens het OM had H. weliswaar ernstige psychische problemen, maar wist hij wel wat hij deed. Hij heeft de moorden ‘opzettelijk en met voorbedachten rade’ gepleegd, aldus de aanklagers. 

In een lang requisitoir haalden de aanklagers fel uit naar de steeds wisselende verklaringen en tegenstrijdigheden van de verdachte, die zij betichten van ‘liegen’. Ze hekelden ook de dubieuze rol van zijn ouders − zijn moeder is advocaat. Ze hebben volgens het OM niet alleen sporen gewist (zoals het wassen van bebloede kleding en een rugzak), maar zich ook ‘veelvuldig met het proces bemoeid’. 

Berekenend

Thijs H. was volgens het OM ‘berekenend’, mede op advies van zijn ouders, en had ‘een immens belang’ om ontoerekeningsvatbaar te worden verklaard. ‘Dan heeft hij een kans om snel buiten te komen’, aldus de officier van justitie. 

Voor het requisitoir maakte het OM bekend dat zich vorige week nog een getuige heeft gemeld op het politiebureau in Den Haag. De nieuwe getuige heeft verklaard eind oktober 2018 H. in een café te hebben gesproken, waarbij deze zei ‘weleens te willen weten hoe het voelde om iemand aan een mes te rijgen’. 

Dat was ruim een halfjaar voordat H. drie mensen doodstak in Den Haag en op de Brunssummerheide. Voor de rechtbank ontkende H. dinsdagmorgen de man ooit te hebben gesproken: ‘Ik heb nooit aan iemand verteld dat ik iemand aan het mes zou willen rijgen. Ik was daar niet.’

Opdrachten en berichten

H. heeft zelf verklaard dat hij ‘opdrachten en berichten’ kreeg dat hij mensen moest doden, anders zou zijn familie iets worden aangedaan. Daarom stak hij op 4 mei 2019 eerst de 56-jarige Etsuko dood in de Scheveningse Bosjes in Den Haag, waar hij op kamers woonde. Dat was echter niet genoeg. Drie dagen later stak hij op de Brunssummerheide – niet ver van zijn ouderlijk huis in Brunssum – ook de 63-jarige Diny en de 68-jarige Frans dood.

Volgens deskundigen van het Pieter Baan Centrum (PBC) begonnen de psychotische verschijnselen van H. al een jaar voor de moorden. In september 2018 vluchtte hij in paniek het huis van zijn zus uit omdat hij zeker wist dat haar vriend hem wilde vermoorden. In november 2018 deed hij een serieuze suïcidepoging nadat hij had vernomen dat vrienden hem wilden ‘martelen en doden’.

Volgens het PBC hadden ggz-behandelaars eerder moeten inzien dat H. last had van psychoses, zodat hij eerder behandeld had kunnen worden. Dat zijn omgeving geen alarm sloeg, kan volgens de deskundigen komen doordat H. bovengemiddeld intelligent is en goed is in verbergen. Toen H. werd gearresteerd, reageerden studiegenoten en ex-collega’s stomverbaasd: hoe kan zo’n aardige en slimme jongen worden verdacht van een drievoudige moord?

Hij studeerde culturele antropologie in Leiden en daarna industriële ecologie in Delft. Tussendoor werkte hij als data-analist bij een veelbelovende start-up. ‘Een doodgewone, leuke, slimme jongen met een enorme potentie’, zei zijn toenmalige werkgever. ‘Ergens in het hoofd van Thijs is het fout gegaan.’

Thijs H. kreeg opdracht om mensen te doden. Maar na een steekpartij was hij ‘van binnen keihard aan het huilen'. 

Volgens het Pieter Baan Centrum hadden ggz-behandelaars eerder alarm moeten slaan over de psychotische verschijnselen bij Thijs H. ‘Ergens in de loop van de tijd is de rode vlag op de achtergrond geraakt.’

Was Thijs H. volledig ontoerekeningsvatbaar, of toch niet (helemaal)? En wat was de rol van de ggz-instelling? Vier vragen over de rechtszaak tegen Thijs, die vorig jaar drie mensen (die hun hond aan het uitlaten waren) zomaar doodstak.

Thijs H. heeft bekend dat hij in mei 2019 drie moorden heeft gepleegd. Hij zou in een psychose zijn geweest. Maar het Openbaar Ministerie twijfelt aan zijn verklaring.

Schizofreniepatiënt Bart vertelt over zijn ervaringen: ‘Als je een psychose hebt,ga je door een hel. Het is echt lijden.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden