Justitie eist 18 maanden in Ceteco-affaire

Het Openbaar Ministerie in Den Haag heeft donderdag achttien maanden cel geëist tegen K. Baarspul, de voormalige kasgeldbeheerder van de provincie Zuid-Holland....

Van onze verslaggever

Baarspul was een van de hoofdrolspelers in de Ceteco-affaire. In de zomer van 1999 kwam aan het licht dat de provincie Zuid-Holland voor ruim 900 miljoen euro bankierde om winst te maken. Het ging mis bij een lening aan handelshuis Ceteco. De provincie verloor miljoenen en Baarspul, die het geld in zijn eentje zonder enige vorm van toezicht beheerde, werd oneervol ontslagen.

Zowel Baarspul als Staal volhardde donderdag in hun onschuld. Ze bestrijden niet dat Baarspul bijna 160 duizend euro heeft ontvangen van Staal, ongeveer drie keer het bruto jaarsalaris van de kasgeldbeheerder. Volgens Baarspul betrof het hier een gift waar geen tegenprestatie voor werd verlangd. Ook Staal zegt het geld op een betaalrekening van Baarspul te hebben gestort, zonder de kasgeldbeheerder hiermee aan te willen zetten tot het verzaken van zijn ambtelijke plichten. Staal wilde slechts de 'continuïteit van de opdrachten van de provincie veilig stellen'. De advocaten van beide verdachten pleitten bij de rechtbank om vrijspraak.

Baarspul herhaalde donderdag een citaat van overste Karremans in Srebrenica: 'I am just a pianoplayer. Don't shoot the pianoplayer.' Net als Karremans voelt Baarspul zich gemangeld door de overheid. Volgens Baarspul liet de provincie hem keihard vallen nadat de Ceteco-affaire was losgebarsten. De ex-ambtenaar deelde tijdens de zitting een berekening uit waaruit blijkt dat de provincie financieel voordeel heeft gehad van het bankieren.

De advocaten van Baarspul en Staal vroegen de rechtbank bij de uiteindelijke strafbepaling op 12 april rekening te houden met de persoonlijke omstandigheden van hun cliënten. Zowel Baarspul als Staal zit sinds de Ceteco-affaire financieel aan de grond. De provincie Zuid-Holland heeft in een civiele rechtsprocedure beslag laten leggen op hun bezittingen. Staal ontving ruim 815 duizend euro van de provincie. De provincie stelde in de civiele procedure dat hiervoor geen diensten waren geleverd en eiste het geld met succes terug. Staal is tegen de uitspraak in beroep gegaan.

Het bedrijf Taurus van de geldmakelaar bestaat niet meer. Als geldmakelaar kan Staal niet meer werken en hij verdient zijn brood nu als verkoper van gsm-toestellen.

Baarspul heeft al 2,5 jaar geen inkomen meer.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden