Nieuws Gevonden baby

Justitie eist 15 maanden celstraf voor moeder ‘Sloterplasbaby’

Justitie heeft woensdag vijftien maanden celstraf geëist tegen de 27-jarige moeder van de ‘Sloterplasbaby’, de baby die in 2016 dood in een sporttas werd gevonden in Amsterdam. 

Het graf van de baby die werd gevonden door een voorbijganger bij de Sloterplas in Amsterdam. Beeld ANP

De vrouw had haar kind daar vlak na de geboorte neergelegd. Volgens de moeder, die haar zwangerschap voor iedereen verborgen had gehouden, was het jongetje dood geboren.

De 27-jarige vrouw wordt beschuldigd van het wegmaken van het lijk van haar baby. Aanvankelijk beschuldigde justitie haar ook van het doden van haar kind, maar die eis werd geschrapt: door de slechte staat van het lichaampje konden de onderzoekers niet meer vaststellen of het kindje voor, tijdens of na de geboorte was overleden. Ook was niet meer te achterhalen hoe lang het bij de Sloterplas had gelegen. Volgens deskundigen is de vrouw ‘verminderd toerekeningsvatbaar’ en verliest ze in complexe situaties het overzicht.

Het lichaam van het jongetje – een voldragen kindje van 36 weken oud, met een gewicht van 1.700 gram – werd in de zomer 2016 gevonden door een wandelende vrouw die haar hond uitliet en naar een bal zocht in de bosjes. In een flits zag ze daar een babyhoofdje in een oranje-zwarte sporttas. Het jongetje was zichtbaar doordat de rits van de tas openstond.

De politie deed grote moeite de ouders van het jongetje te vinden. Na een jaar werd de vader gevonden via zijn dna. Hij bleek een bekende van de politie: hij werd opgepakt wegens het financieel oplichten van Marokkaanse vrouwen, met wie hij ook seksuele contacten had. In Het Parool vertelde een van zijn slachtoffers dat hij beloofde met haar te trouwen en telkens geldbedragen aan haar vroeg. Toen de politie de man ondervroeg, reageerde hij laconiek: hij zei dat het in Marokko wel vaker voorkomt dat kinderen van ongehuwde vrouwen ‘op een vuilnisbelt worden gevonden’. Via de man werd uiteindelijk de moeder gevonden, omdat ze hem had gebeld over haar zwangerschap. Daarna reageerde hij ‘niet zoals ze had gedacht’.

 Geen hartslag

In de rechtbank zit de 27-jarige moeder woensdag onder een grote, grijze doek. Ze huilt. Ze is bang, zegt ze zacht, en daarom wil ze niet dat haar identiteit bekend wordt. De rechter doet van alles om haar aan het praten te krijgen, maar dat lukt maar mondjesmaat.

Met horten en stoten komt eruit hoe ze thuis in het geheim is bevallen. ‘De navelstreng zat om zijn nek. Hij ademde niet.’ Ze vertelt dat ze haar hoofd op zijn borstkas legde en geen hartslag hoorde. ‘Waarom heeft u 112 niet gebeld?’, wil de rechter weten. ‘Ik wist niet wat ik moest doen’, zegt de vrouw. ‘Ik hoopte dat hij nog ging ademen.’ Haar moeder, met wie ze een goede band heeft, vertelde ze ook na de geboorte niets, omdat ze bang was dat zij de schande niet aankon. ‘Ik was bang haar te verliezen.’

Na de geboorte deed ze het jongetje een – te grote – luier en een slabbetje om, wikkelde ze hem in sjaals en liep ze met hem naar het park. Volgens justitie vertoonde ze daarbij berekenend gedrag: bij de Sloterplas hangen geen camera’s. ‘U heeft er alles aan gedaan om dit binnenskamers te houden.’ De officier stelt dat de vrouw ‘haar dode kindje achteloos heeft gedumpt’.

De rechter heeft vervolgens een belangrijke vraag: waar werd de baby nu precies neergelegd? Volgens justitie was de vindplek van het jongetje in de bosjes niet zo toegankelijk en duurde het mogelijk weken voordat iemand hem zag. In de tas werd ook eendenkroos aangetroffen.

De moeder blijft bij haar verklaring, zoals ze die ook bij de politie aflegde: ‘Ik gaf hem een kus op zijn voorhoofd en legde de tas bij een boom’, vertelt ze. ‘Hij was te zien vanaf het fietspad. Er waren veel wandelaars en fietsers. Ik hoopte dat hij snel gevonden zou worden. Want ik wilde dat hij een begrafenis kreeg.’

Dat laatste lukte: het jongetje kreeg onder belangstelling van tientallen mensen, onder wie rechercheurs die aan de zaak werkten, een anonieme begrafenis in Amsterdam, waar hij nog altijd ligt als ‘Baby Sloterplas’.

Lees ook:

Vader van ‘Baby Sloterplas’ is gevonden, van de moeder nog geen spoor

De Amsterdamse recherche heeft de identiteit achterhaald van de vader van het dode jongetje dat twee jaar geleden werd gevonden bij de Sloterplas.

De melding die rechercheur Judith altijd bij zal blijven

‘Op 8 juni kreeg ik een melding die me altijd bij zal blijven’, zegt forensisch rechercheur Judith van de Amsterdamse politie. Even kijkt ze de volle zaal in. Ze stokt. Naast haar staat een wit rieten kistje. Het kistje is schrikbarend klein. En vederlicht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden