Justitie dwingt advocaat te getuigen in liquidatiezaak

De Amsterdamse strafadvocaat Nico Meijering moet zich vandaag op de rechtbank in Amsterdam melden als getuige in vier liquidatiezaken. Hij is door het Openbaar Ministerie in Amsterdam gedagvaard. Het is uitzonderlijk dat een advocaat in een strafzaak als getuige wordt opgeroepen. Meijering, van wie onlangs meerdere cliënten geliquideerd zijn, heeft al aangekondigd niks te zeggen.

Advocaat Nico Meijering. Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Meijering vindt bovendien dat hij door het OM gevaar loopt: hij vreest dat in de onderwereld ten onrechte gaat rondzingen dat hij met justitie praat. 'Alles wat tot mij komt als advocaat in liquidatiezaken is uiterst gevoelige informatie. Iedere suggestie dat ik daarover vragen zou beantwoorden als getuige is levensgevaarlijk. Daar haal je geen grappen mee uit.'

De ruzie tussen het OM en de advocaat ontstond vorig jaar nadat Meijering in het televisieprogramma Pauw kritiek had geuit op het beleid van justitie. Hij zei toen dat 'het beleid dat het Openbaar Ministerie nu voert, leidt tot meer liquidaties. En daarvoor hebben wij ook aanwijzingen, bijvoorbeeld in de reeks moorden die nu in Amsterdam plaatsvindt.' Het was kort nadat het OM had bekendgemaakt een nieuwe kroongetuige te hebben in het hoger beroep van het langslepende Passageproces, dat draait om een reeks liquidaties in de onderwereld.

De uitspraken van Meijering hebben de afgelopen maanden tot grote spanning geleid met justitie. Volgens Meijering is de dagvaarding een rechtstreeks gevolg van zijn uitspraken. Het OM wil geen commentaar geven op de kwestie. Om half tien vanochtend moet de advocaat zich melden. Over welke vier liquidaties hij ondervraagd zal worden, is onbekend. Justitie wil weten welke aanwijzingen hij heeft dat beleid van justitie de moorden veroorzaakt. Meijering is verplicht gehoor te geven aan de dagvaarding. Komt hij niet naar de rechtbank, dan pleegt hij een strafbaar feit.

Meijering en zijn kantoorgenoten hebben de afgelopen tijd van meerdere kanten bevestigd gekregen dat twee jongens door het gebruik van kroongetuigen door justitie bereid waren een huurmoord uit te voeren. 'Ze achten de kans toch al niet zo groot dat ze gepakt worden. Gebeurt het wel, dan sluiten ze een deal met justitie, krijgen ze een forse strafvermindering en wijzen ze vervolgens naar anderen. Daarbij liegen kroongetuigen er geregeld op los.'

Bevoegdheden

De afgelopen weken heeft de Amsterdamse Orde van Advocaten geprobeerd de Amsterdamse hoofdofficier van justitie Theo Hofstee te overtuigen af te zien van het verhoor. Volgens de deken moet het OM erg terughoudend zijn bij het oproepen van een strafadvocaat als getuige. 'Ik kan niet oordelen of het OM oneigenlijk gebruik maakt van zijn bevoegdheden', aldus Pieter van Regteren Altena, de Amsterdamse deken. 'Het oproepen van een advocaat als getuige in een strafzaak is een uitzonderlijke stap.'

Advocaat Lian Mannheims staat Meijering bij en noemt het een 'zorgwekkende ontwikkeling' dat hij als getuige is opgeroepen. 'Zo bont heb ik het nog nooit meegemaakt. Deze zaak raakt de verstandhouding tussen het Openbaar Ministerie en de advocatuur. Vandaag is het Meijering. Volgende week kan het een andere advocaat zijn.'

Advocaat Meijering meent dat het OM hem probeert 'te muilkorven'. 'Het bevalt ze niet wat ik zeg. Door me als getuige op te roepen, proberen ze me de mond te snoeren. Want dan loop ik voortaan blijkbaar het gevaar opgeroepen te worden als ik mijn mening geef.' Volgens de advocaat is het de gewoonte om af te zien van een verhoor als iemand van tevoren aangeeft dat hij zich zal beroepen op zijn verschoningsrecht.

Nico Meijering, advocaat. Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Dino S.

Afgelopen jaren werden meerdere cliënten van Meijering en zijn kantoorgenoten geliquideerd. Zo werd in mei 2014 Gwenette M. doodgeschoten. Afgelopen zomer werd Samir B. geliquideerd. En vlak voor Kerst werd Ali A. in Turkije in zijn auto onder vuur genomen. Twee weken geleden werd Sjaak B. in een restaurant in Panama van dichtbij door het hoofd geschoten.

Ook worden verschillende van zijn cliënten in verband gebracht met liquidaties. Zo wordt zijn cliënt Dino S. verdacht van de betrokkenheid bij de moord op hasjhandelaar en vastgoedhandelaar Kees Houtman en cafébaas Thomas van der Bijl. Dino S. wordt door justitie gezien als een kopstuk in de onderwereld en is een van de hoofdverdachten in het Passageproces.

Het OM maakt in dit proces gebruik van twee kroongetuigen, Peter la S. en Fred R. Die laatste werd zelf in 2013 tot 30 jaar cel veroordeeld wegens betrokkenheid bij onder meer de moord op Van der Bijl.

In september vorig jaar bleek dat hij een deal met justitie had gesloten. In ruil voor verklaringen kreeg hij een strafkorting van 15 jaar. In zijn verklaringen wijst Fred R. naar drie hoofdverdachten voor de moorden in de Amsterdamse onderwereld: Dino S., Willem Holleeder en Ali A.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden