Justitie doet onderzoek naar slapende IS-cel in Nijmegen

Het ministerie van Justitie doet 'vanzelfsprekend' onderzoek naar de berichtgeving over terroristen in een Nijmeegse vluchtelingenopvang. Dit zei minister Van der Steur (VVD, Veiligheid en Justitie) dinsdag. Hij reageerde op vragen van de PVV over meldingen dat in een voormalig opvangcentrum voor vluchtelingen in Nijmegen een slapende cel extremisten aanwezig zou zijn geweest.

Redactie
Terreurverdachten in Düsseldorf, die tot de slapende IS-cel zouden behoren, worden aangehouden. Beeld AFP
Terreurverdachten in Düsseldorf, die tot de slapende IS-cel zouden behoren, worden aangehouden.Beeld AFP

NRC meldde dinsdagochtend dat in 'een Nijmeegs vluchtelingenkamp' leden van een slapende cel van terreurgroep Islamitische Staat zouden hebben gezeten. Dit verklaarde een overgelopen jihadist tegenover de Franse politie. Frankrijk heeft Nederland in februari getipt over het bestaan van deze cel.

Van der Steur wilde niet ingaan op details omdat het onderzoek nog loopt. Wel verwees hij naar de arrestatie van drie personen onlangs in Duitsland, die worden verdacht van het voorbereiden van een aanslag. De arrestaties volgden op verklaringen van een Syriër die vastzit in Frankrijk. Deze man zou onder meer een verklaring hebben afgelegd over een terreurcel van twintig mannen, in Nijmegen en in Düsseldorf.

Het is nog niet duidelijk of de cel zich in het grote vluchtelingenkamp Heumensoord in Nijmegen bevond. Dat was tot vorige maand de grootste noodopvanglocatie van Nederland. Het Openbaar Ministerie heeft berichtgeving in Le Monde over de terreurcel tegenover NRC bevestigd, maar wil geen verdere mededelingen doen, nu het onderzoek nog loopt.

De overgelopen jihadist, de 28-jarige Saleh A., stapte op 1 februari uit eigen beweging naar de Franse politie om te waarschuwen voor een aanslag. Hij beweerde aan het hoofd te hebben gestaan van een slapende IS-cel die vanuit Nijmegen en Düsseldorf opereerde. Deze cel werd aangestuurd door een zekere Abou Doujana al-Tunisi, een IS-kopstuk met de bijnaam 'Emir van de vluchtelingen'. Op zijn teken zou de cel binnen 24 uur toeslaan.

Saleh A. zit voorlopig nog vast. De politie probeert te achterhalen wat zijn motief is geweest om zichzelf aan te geven, en of zijn informatie klopt.

Interview

'De leden van 'sleepercells' gedragen zich ook heel onopvallend, maar de Europese inlichtingendiensten doen er alles aan om ze bloot te leggen.' Dat zegt Dick Schoof, Nationaal Coördinator Terrorisme en Veiligheid, in een interview met de Volkskrant.

Opdracht

Volgens de verklaring die Saleh A. aflegde, kreeg hij na vertrek uit Syrië in 2014 de opdracht om in ruil voor 10 duizend euro een video aan het Vaticaan te overhandigen waaruit zou blijken dat de door IS gegijzelde pater Paolo Dall'Oglio nog in leven is. Deze opdracht ging niet door en Saleh A. zwierf vervolgens van vluchtelingenkamp naar vluchtelingenkamp. Naar eigen zeggen brak dit hem op en is dat de reden dat hij zijn verhaal bij de politie heeft gedaan.

In Duitsland werden afgelopen donderdag drie Syriërs gearresteerd die bij de cel zouden horen. Volgens de Duitse justitie waren zij van plan om een aanslag te plegen in een winkelstraat in Düsseldorf. Het OM verklaart tegenover NRC dat er in Nederland vooralsnog geen aanhoudingen zijn verricht in deze zaak.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden