NIEUWSISABEL DOS SANTOS

Justitie doet onderzoek naar Nederlands bedrijf gelieerd aan dochter ex-president Angola

Het Openbaar Ministerie is een strafrechtelijk onderzoek begonnen naar een Nederlands bedrijf dat gelieerd is aan de dochter van de ex-president van Angola. Het bedrijf wordt verdacht van oplichting en verduistering van het land Angola. Dat bevestigt een woordvoerder van het OM.

Tom Kreling
Isabel Dos Santos voor een ontmoeting van topbestuurders van buitenlandse bedrijven met de Russische president Poetin tijdens het International Economic Forum in juni 2019.  Beeld Mikhail Metzel / Tas
Isabel Dos Santos voor een ontmoeting van topbestuurders van buitenlandse bedrijven met de Russische president Poetin tijdens het International Economic Forum in juni 2019.Beeld Mikhail Metzel / Tas

De Nederlandse vennootschap is indirect aandeelhouder van het Portugese oliebedrijf Galp. Deze aandelen zijn tientallen miljoenen waard. Het OM vermoedt dat de aandelen in het oliebedrijf zijn verkregen ‘door oplichting van dan wel verduistering van de Angolese staat’.

De betreffende Nederlandse vennootschap Exem Energy is eigendom van de echtgenoot van Isabel dos Santos, de dochter van voormalig president José dos Santos. Dos Santos bestuurde 37 jaar lang het Afrikaanse land en in die periode wist zijn nu 47-jarige dochter een miljardenimperium uit de grond te stampen.

Volgens de huidige Angolese regering vergaarde Dos Santos haar vermogen door corrupte praktijken. Dat vermogen werd vervolgens over de hele wereld ondergebracht in fiscale structuren, waarin ook Nederland een belangrijke rol speelt.

Door de Angolese regering is her en der beslag gelegd op het vermogen van Dos Santos en haar man Sindika Dokolo, en lopen er strafrechtelijke onderzoeken in Angola naar het echtpaar en bijbehorende adviseurs vanwege verduistering en machtsmisbruik.

Een van die dubieuze zakelijke deals draait om de aandelen in het Portugese oliebedrijf. Zo was er in juni dit jaar een zaak voor de Ondernemingskamer in Amsterdam tussen het Angolese staatsoliebedrijf Sonangol en de Nederlandse vennootschap, die ook draait om de aandelen van het Portugese oliebedrijf. Die aandelen waren eerst in handen van het Angolese staatsoliebedrijf, maar via een lucratieve en ingewikkelde transactie werd kunsthandelaar en zakenman Dokola, de man van Isabel dos Santos, ineens eigenaar van de waardevolle aandelen, die jaarlijks miljoenen aan dividend opleveren. Het Angolese staatsoliebedrijf probeert die aandelentransactie via diverse procedures terug te laten terugdraaien. De Ondernemingskamer zal naar verwachting binnenkort uitspraak doen.

Op die betreffende aandelen blijkt het Nederlandse Openbaar Ministerie nu beslag te hebben gelegd in het kader van een strafrechtelijk onderzoek naar deze vennootschap. Een woordvoerder laat weten dat het een eigen onderzoek is, dat niet op verzoek van Angola is gestart.

Over de rijkdom van Isabel dos Santos bestaan al jaren twijfels. In 2013 beschreef het zakenblad Forbes gedetailleerd de kleptocratische handel en wandel van de presidentsdochter. In de loop der jaren werd zakendoen moeilijker voor Dos Santos. Sommige banken, zoals ING, vroegen haar elders te gaan bankieren. Zelfs sommige trustkantoren trokken vanwege strengere regelgeving de handen van haar af.

Maar echt in de problemen kwam ze begin dit jaar door de zogeheten Luanda Leaks, honderdduizenden e-mails, contracten, belastingaangiften, notulen en andere documenten uit de interne administratie van Isabel dos Santos, die in handen kwamen van een internationaal journalistencollectief, waarbij ook Trouw en het FD zijn aangesloten. Door de documenten werden dubieuze deals gedetailleerd beschreven, waarna de Angolese staat in actie kwam en wereldwijd beslag legde op ongeveer 1,1 miljard euro aan vermogen.

Een pr-firma uit Londen laat namens het bedrijf van Sindika Dokolo weten dat ze volledig meewerken met het Nederlandse strafrechtelijk onderzoek en het als een goede mogelijkheid zien om alle ‘onterechte beschuldigingen’ te weerleggen. Eerder heeft Dos Santos al gezegd dat er volgens haar sprake is van een lastercampagne tegen haar en haar man en dat ze een eerlijke zakenvrouw is die haar imperium eigenhandig en op eerlijke wijze vanaf de grond heeft opgebouwd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden