Justitie boekt eerste succes in moeizame fraudezaak

De Amsterdamse rechtbank heeft gisteren in de zogeheten Clickfonds-fraudezaak de eerste verdachte veroordeeld voor belastingfraude en valsheid in geschrifte. Ineke de J....

De eis van het OM was twaalf maanden gevangenisstraf en een boete van 50 000 gulden. De vervalsing van documenten, waarmee de verdachte 'het vertrouwen van de fiscus heeft geschaad', was voor rechter M. Mastboom reden om de geldboete te verhogen.

Mastboom noemde de manier waarop De J. en haar echtgenoot hun zwarte geld hebben witgewassen 'geraffineerd'.

Het geld werd langs verschillende wegen naar Zwitserland overgemaakt, waarna het via een andere verdachte in de Clickfonds-zaak, de Zwitserse vermogensbeheerder Dirk de G., als 'winst uit aandelen' werd teruggestort op de privé-rekening van De J.

Om de fiscus van deze winsten te overtuigen maakte De J. gebruik van vervalste overzichten van aandelentransacties. Bij belastingaangiften bediende De J. zich ook van deze vervalsingen. In totaal werd zo voor ruim een miljoen gulden aan belasting ontdoken.

Ineke de J. ontkende twee weken geleden tijdens de rechtzaak iedere betrokkenheid bij de zaak. Ze zou slechts in opdracht van haar inmiddels overleden man hebben gehandeld. Haar verweer heeft op de rechter weinig indruk gemaakt. Volgens de rechtbank heeft De J. 'willens en wetens' aan de malversaties deelgenomen.

Mr. A. Cuyten, advocaat van De J., verwacht dat zijn cliënte tegen het vonnis in beroep gaat. Cuyten is het er onder meer niet mee eens dat De J. is veroordeeld terwijl belangrijke verdachten als Dirk de G. nog niet zijn gehoord.

De veroordeling van De J. is de eerste in een nieuwe reeks Clickfondszaken. Dit grootscheepse fraude-onderzoek begon oktober 1997 met een spectaculaire inval op de Amsterdamse effectenbeurs. Binnen een jaar tijd werden meer dan honderd arrestaties verricht. Ondanks aanklachten wegens belastingontduiking, witwassen van crimineel geld, heling en handel met voorkennis, bleven zware veroordelingen uit. Justitie kon de bewijsvoering vaak niet rond krijgen.

Het onderzoek is daarom tot nu toe vooral een fiscaal succes. De diverse schikkingen, naheffingen en fiscale boetes hebben de staatskas inmiddels ruim honderd miljoen gulden opgeleverd.

De aparte strafkamer, die speciaal voor de behandeling van Operatie Clickfonds is opgericht, heeft nog ongeveer 45 zaken te gaan. De volgende zittingen in de Clickfonds-reeks zijn gepland op 22 en 24 mei.

Dan moeten drie voormalige topmedewerkers van de SNS Bank voorkomen die worden vervolgd wegens valsheid in geschrifte rond de beursgang van KPN.

Het Openbaar Ministerie is in de afwikkeling flink in tijdnood gekomen. De rechter-commissaris heeft het onderzoeksteam niet lang geleden gemaand voor 1 april het gerechtelijk vooronderzoek af te ronden. Op het nippertje kwam de officier van justitie in maart met de aanklachten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden