Justitie België vermoedt corruptie bij spoorwegen: NMBS-chef verhoord over verkoop-en-huur-contracten

De Belgische justitie is een onderzoek begonnen naar mogelijke financiële malversaties bij de spoorwegmaatschappij NMBS. De justitiële autoriteiten vermoeden dat commissieloon of smeergeld is betaald bij het afsluiten van contracten voor de verkoop en huur van dezelfde locomotieven en treinstellen....

Van onze correspondent

Peter de Graaf

BRUSSEL

NMBS-topman Etienne Schouppe is in de nacht van dinsdag op woensdag urenlang ondervraagd. Dinsdag deden financiële experts van de rijkswacht invallen op het hoofdkantoor van de spoorwegen bij het station Brussel-Zuid en in de woningen van verscheidene bestuurders en ex-bestuurders van NMBS. Schouppe verklaarde gistermiddag tijdens een persconferentie geen weet te hebben van mogelijke onregelmatigheden bij de zogenoemde sale-and-lease-back-transacties.

De Belgische spoorwegen verkeren al jaren in financiële nood. Zeven jaar geleden nam het bedrijf zijn toevlucht tot de verkoop van rollend materieel om meer geld in kas te krijgen. De locomotieven en treinstellen werden aan buitenlandse lease-maatschappijen verkocht en meteen weer teruggehuurd. Deze transacties gaven de noodlijdende spoorwegen weer enige financiële armslag.

Volgens Schouppe zijn in totaal vijftien verkoop-en-terughuur-transacties afgesloten. Hij verklaarde dat hij alleen van de twee meest recente volledig op de hoogte was. Volgens hem was daar niets mis mee. De dertien andere contracten werden echter onder toezicht van voormalig financieel adviseur Bernard Closet afgesloten.

De NMBS-topman waste gisteren zijn eigen handen en die van zijn drie naaste bestuurders in onschuld. Volgens Schouppe had het gerecht hem de vorige nacht vooral over technische aspecten van de contracten ondervraagd.

Bij de huiszoekingen op dinsdag namen de financiële speurders van de rijkswacht grote delen van de boekhouding in beslag. Ook de woning van Schouppe in Liedekerke, waar hij burgemeester is, werd doorzocht.

Justitie vermoedt dat de buitenlandse (vooral Amerikaanse) lease-maatschappijen aan hoge functionarissen van de NMBS commissielonen of steekpenningen hebben betaald bij het afsluiten van de contracten.

Volgens Schouppe is echter geen enkele bestuurder in staat van beschuldiging gesteld. De NMBS-baas zei het vermoeden te hebben dat 'goed geïnformeerde en machtige belagers' al enkele jaren bezig zijn om de spoorwegen in een kwaad daglicht te stellen.

Volgens hem wordt blijkbaar alles in het werk gesteld om NMBS-bestuurders 'grondig door het slijk te sleuren'. Hij heeft een klacht ingediend tegen 'onbekenden'. De Belgische spoorwegen zitten middenin een moeizaam reorganisatieproces.

Het is de tweede grootscheepse inval bij de Belgische spoorwegen in iets meer dan een jaar. Medio mei 1994 deed justitie tien huiszoekingen in het kader van een onderzoek naar vermeende corruptie bij het afsluiten van een contract (in 1988) tussen de NMBS en het adviesbureau GFE Energy Management uit Waregem.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.