Justitie Amsterdam laat super-PG vallen

De officieren van justitie in Amsterdam hebben geen vertrouwen meer in OM-topman De Wijkerslooth. Hij laat volgens de Amsterdamse officieren 'geen beeld zien waarop hij op hectische momenten pal staat voor zijn organisatie en zijn mensen....

Van onze verslaggevers

De Wijkerslooth, voorzitter van het College van procureurs-generaal, wekt volgens de officieren de indruk 'van buitenaf naar het OM te kijken.' De super-PG zou meer denken aan de belangen van minister Donner van Justitie dan aan die van zijn eigen mensen. Die voelen zich hierdoor onzeker, aldus het verslag van de vergadering van 9 maart. Als het OM in de media onjuist of ongenuanceerd wordt benaderd, vindt volgens de officieren 'geen adequaat weerwoord plaats'.

Hoofdofficier De Wit schrijft zelf in het verslag, dat woensdagavond werd geopenbaard door het NOS Journaal: 'Het is mij bekend dat deze onderwerpen ook in andere parketten leven, zij het in uiteenlopende toonzetting.' De Rotterdamse hoofdofficier Van Brummen laat in een reactie weten 'dat hij zich niet herkent in het beeld van een vertrouwenscrisis met het college van PG's. In Amsterdam zijn de gemoederen nu eenmaal hoog opgelopen door de bedreiging door criminelen van officier van justitie Plooy.' De Haagse hoofdofficier Moraal liet in het Journaal gisteren hetzelfde geluid horen.

De Wijkerslooth wilde niet reageren. Zijn woordvoerder: 'Het is een problematiek in Amsterdam, die de hoofdofficier dáár het hoofd moet bieden.' Hoofdofficier De Wit zegt dat van een vertrouwenscrisis geen sprake is. Hij heeft de kritiekpunten van zijn officieren binnen het OM bespreekbaar gemaakt, aldus De Wit. Een brief van het college na 9 maart, waarin onder meer nieuwe veiligheidsmaatregelen zijn aangekondigd, heeft volgens hem louterend gewerkt.

Minister Donner zal vandaag de OM-baas verdedigen. De Tweede Kamer houdt een reeds eerder geplande vergadering over het OM.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden